Pavlović: Zavladao je investitorski urbanizam 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Samostalna poslanica Sonja Pavlović kritikovala je danas Zakon o planiranju i izgradnji, ističući da dosadašnje analize zakona i izmena ukazuju da nema više doslednog i istinskog planiranja, i da je zavladao investitorski urbanizam.

„Imamo strahovladu i samovolju povlašćenih ineteresnih grupacija, inženjerska struka je potpuno uništena, dobijaju se poslovi na nameštenim tenderima, strane firme su postale glavni izvođači, dok su domaće građevinske firme potpuno uništene“, rekla je Pavlović.

Istakla je da su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i njeno ministarstvo „uspeli da razgrade“ građevinarstvo.

„Pre samo nekoliko dana ona je izjavila da daje punu podršku inženerskoj struci. Kakva je to podrška kada domaći inženjeri rade isključivo kao podizvođači i zaposlenici u stranim firmama, a birokratski aparat u ovoj oblasti do te mere povećan da se na dobijanje građevinskih dozvola čeka i po nekoliko godina“, upitala je Pavlović.

Kao primer partijskih i ličnih ineteresa u Zakonu, ona navodi da je Inženjerska komora najpre „oteta“ od inženjera. „Napravljena je čitava akcija da se od rukovodstva koje nije bilo pogodno vlastima otme Inženjerska komora, da bi posle godinu dana sve nadležnosti komore bile vraćene, naravno, kada je dovedeno rukovodstvo po volji ministarstva.

Tako smo od slobodnog strukovnog udruženja dobili javno preduzeće“, tvrdi Pavlović. Ona smatra i da nije slučajno što je u Zakonu „sve u sivim zonama“, i objašnjava da su neki njegovi članovi „beskrajni“.

„Dok mi pročitamo i protumačimo jedan član, izgrade se dva divlja objekta, izdaju se tri dozvole u zaštićenim područjima za male hidroelektane i otima se zemljište javne namene, a sve u funkciji izgradnje fantomskih projekata zbog kojih je Zakon i donet“ zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari