Premijerka Srbije: 'Besmislena' zabrana izgradnje malih hidroelektrana 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da Vlada više neće odgovarati na pitanja o fabrikovanim aferama, komentarišući pitanje Đorđa Vukadinovića da li izvozom oružja treba da se bave državni proizvođači i da li treba da se uvede moritorijum na privatne firme koje se time bave.

Odgovarajući na pitanje Vukadinovića o novim propisima za mini-hidroelektrane, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da smatra da one nisu poželjne u zaštićenim dobrima i da se na tome treba ograničiti u novom propisu, jer Srbija, prema mnogim konvencijama, mora da ima i alternativne izvore energije.

Brnabić je rekla da razume potrebu za zaštitom životne sredine, ali da misli da se u Srbiji ide u krajnost i da se politizuju teme koje nemaju veze sa politikom, poput toga ko je dozvolio izgranju malih hidroelektrana, i da se tako došlo do ideje da ih potpuno treba zabraniti.

„To je potpuno besmisleno. U 2018. je povećana proizvodnja energije u hidroelektranama, pre svega u mini hidroelektranama. Zemlje koje mnogo više brinu o životnoj sredini nastavljaju da grade mini hidroelektrane“, kazala je Brnabić.

Govoreći o euro 3 motorima, Trivan je rekao da ih niko neće oduzimati građanima, već da će se razmatrati da li da se zabrani njihov uvoz.

Vukadinović je pitao i koje su šanse da se obezbedi terapija najnovijom generacijom lekova za obolele od multiplekskleroze, a premijerka je odgovorila da je pogledala statistiku i da postoje dva problema – „leči se samo 13 odsto od ukupnog broja obolelih, a druga je da je terapija veoma, veoma, veoma skupa“.

Ona je navela da se od 2009. godine broj pacijenata koji se leči povećao za dva i po puta i dodala da se pregovara sa proizvođačima da se uvedu neke inovativne terapije.

Vukadinović je istakao da poštuje napore koji se čine, ali da kada bi se odustalo od izgradnje stadiona bilo bi više novca za lečenje, na šta je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ta ideja za nekoga verovatno opravdana, ali da u svetu ne postoji zemlja koja sav novac troši na lečenje.

Lončar je dodao je dodao da su u prošlosti zdravstvene ustanove davale novac medijima da se ne priča o problemima, precizirajući da je Klinički centar Srbije novac davao za reklamiranje, a pozvao je Vukadinovića da ga demantuje.

On je dodao da će naši pacijenti imati lek za multipleksklerozu koji je pre godinu dana registrovan u SAD. Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Elvira Kovač pitala je o merama pronatalitetne politike, a predstavnici Vlade hvalili su se njenim rezultatima, dok je premijerka najavila da je cilj da u 2020. sve lokalne samouprave budu uključene u elektronski upis u vrtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari