Sadriju: Kurtijeva pobeda dobra za Albance, ali i za Srbe 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Direktor Centa za istraživanje i monitoring iz Preševa Kujtim Sadriju izjavio je FoNetu da je izborna pobeda Aljbina Kurtija i njegove stranke Samoopredeljenje podjednako dobra za Albance na Kosovu i na jugu Srbije, ali i za Srbe.

Dobra strana Kurtijeve pobede je što građani više neće biti manipulisani. On će se pridržavati onoga što kaže ili obeća, a to do sada nije bio slučaj, rekao je Sadriju i dodao da je Hašim Tači “jedno govorio, a drugo radio”.

On je istakao da su vlasti u Pristini i Beogradu stalno bile u vezi i da su unapred dogovarali svaki naredni potez.

Tači i Vučić su se uvek kao najbolji prijatelji dogovarali kako da igraju igru da bi manipulisali građane i ostali na vlasti, kazao je Sadriju.

On je ocenio da će Kurti “integrisati sve građane spske nacionalnosti na Kosovu, a ne samo pojedince kao do sada“.

Nije ideja da se integriše samo jedan ministar srpske nacionalnosti, već je poenta da se svim građanima obezbede isti uslovi. Da srpska deca mogu u Prištini da se obrazuju na maternjem jeziku i da se naknon školovanja zaposle, kazao je Sadriju.

On je ocenio da je Kurti “čovek koji živi u realnosti” i da će sigurno tako pristupati rešavanju svih problema.

Istakao je da deo Albanaca sa juga Srije nije oduševljen Kurtijevom pobedom na izborima, jer su, kako je naveo, sada izgubili svaku nadu da će se razgraničenjem i eventualnom razmenom teritorija Preševska dolina naći u sastavu Kosova.

Kurti se protivi bilo kakvom razgraničenju i razmenama tertorija i smatra da svim građanima treba obezbediti najbolje uslove za živort tamo gde žive i da tu treba da se bore za svoja prava, kazao je Sadriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari