Tači: Poseta SAD je bila ohrabrujuća 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da će, ako mu ne omoguće da danas govori u Skupštini Kosova, kako je zatražio, ponovo podneti zahtev, jer „niko nije vlasnik Skupštine i ona se ne može uzurpirati“.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas kao ohrabrujuću svoju višednevnu posetu Sjedinjenim američkim državama (SAD).

U diskusiji o javnom dijalogu „Put ka istini i Komisiji za pomirenje na Kosovu“ Tači je govorio i o sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući.

Naveo je da bi Kosovo i Srbija trebalo da iskoriste aktuelni zamah da postignu konačni dogovor.

„Mi smo posvećeni postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, taj sporazum bi trebalo da donese obostrano priznanje. Sastanak pre dva dana u Vašingtonu između predsednika (Tačija i Vučića), će verujem, biti pozitivan zaokret“, ocenio je.

Sastanak u Vašingtonu Tači vidi kao ohrabrenje za obe strane, dobru volju za postizanje mira na Kosovu i Srbiji, za ekonomski razvoj i bolji život građana.

„Zato i Kosovo i Srbija treba da iskoriste ovaj zamah i priliku iz Vašingtona. Za proces postizanja konačnog sporazuma od vitalnog je značaja da obe strane, i Kosovo i Srbija danas imaju poverenje u rukovodstvo SAD da se putem njih može postići konačni dogovor“, rekao je Tači.

Osmani odbila Tačijev zahtev

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani odbila je danas zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija da se sutra u 16 sati obrati poslanicima Skupštine Kosova, u vezi sa njegovom posetom Sjedinjenim Državama, navodeći da takav zahtev treba da bude upućen nekoliko danada unapred.

Osmani je istakla u odgovoru na Tačijevo pismo u sredu ujutru u kojem je zahtevao to obraćanje, da takav zahtev Skupštini treba da se pošalje nekoliko dana unapred, kako bi Skupština imala dovoljno vremena da organizuje sednicu, prenosi RSE.

Istakla je da se većina poslanika Skupštine aktuelno bavi organizacijom aktivnosti, a povodom obeležavanja Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova koje će se održati 5. 6. i 7. marta, dok je jedna posebna sednica zakazana za 9. mart koja će biti posvećena senzibilizaciji javnosti o žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

“Vaš zahtev da se obratite Skupštini tretiraće se na prvom sastanku predsedništva Skupštine koji će se održati posle 9. marta”, dodaje se u odgovoru, saopšteno je iz Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari