Zahtevi opozicije su polazište za pregovore sa vlašću 1Foto: Ljiljana Bukvić

Zahtev za formiranjem zajedničke komisije vlasti i opozicije za izbor kadrova REM-a i uređivačkih timova javnih servisa su dobra polazna tačka za pregovore ka stvaranju regularnih izbornih uslova, smatra većina sagovornika Danasa uz napomenu da ih ne treba posmatrati bukvalno i kao pritisak na medije, kako su to mnogi kritičari učinili.

Veliki protest građana i opozicije pod nazivom „Svi kao jedan“ u subotu uveče ispred zgrade Skupštine Srbije završen je upućivanjem zahteva vlastima – za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima javnih servisa. Vlastima je dat rok do petka da odgovori na zahteve ili će biti održan novi, kako je najavljeno „još veći protest“.

U zahtevima opozicije neki kritičari, a onda i predsednik države Aleksandar Vučić, odmah su prepoznali želju za mešanjem u uređivačku politiku javnih servisa.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas ocenjuje da su svi zahtevi, uključujući i i medijske, potpuno legitimni, a naročito onaj koji se tiče REM-a.

– Bio sam svedok kako se REM od jednog tromog i neefikasnog tela pretvara u još jednu SNS instituciju i to jednu od militantnijih i malignijih. U skladu sa vanrednom situacijom u kojoj se nalazimo i zahtevi su vanredni i zato mislim da je pogrešno ove zahteve tumačiti u svetlu normalne situacije, jer da je sve u redu ne bi bilo ni desetine hiljada ljudi na ulicama, ni protesta, ni zahteva, zaključuje Vukadinović. Osvrćući se na kritike koje su se odmah mogle čuti u pogledu zahteva – da bi to značilo da opozicija želi da bira urednike i krši zakonsku proceduru za izbor članova saveta REM-a, Vukadinović ističe da su, obzirom na vanrednu situaciju zahtevi čak i umereni.

Formulacija oko RTS-a je mogla biti bolja, ali jasna je suština zahteva, ona je na mestu.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, ove zahteve vidi kao polaznu tačku za dalje pregovore i promene, upravo zbog zamerki oko same formulacije zbog koje je bilo kritika.

– Za REM je nedostatak taj što postoji zakon koji definiše izbor članova pa ovaj predlog zadire u regulativu. Za javne servise je nedostatak što se indirektno zadire u uređivačke politike pa je bolje da opozicija to komunicira kao platformu za razgovor a ne kao gotovo rešenje, predlaže Klačar.

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da su svi zahtevi realni i da medijski deo treba posmatrati u svetlu izbornih uslova, ne kao pokušaj opozicije da kontroliše medije.

– Dobar deo problema oko izbornih uslova jeste baš zbog medija – javnog servisa i televizija sa nacionalnom frekvencijom. Zato, da bi se došlo do slobodnih i fer izbora, situacija u medijima se mora unormaliti. REM mora da radi prema zakonu, kao i RTS. Zahtev da se formiraju zajedničke komisije i slično, jeste put da se dođe do slobodnijih medija.

Analitičar Dejan Vuk Stanković, pak, smatra da nije realno da će vlast ispuniti ove zahteve.

– Nije realno da vlast pristane na promene u REM i RTS. Postoje procedure i zakonska ovlašćenja kako se te promene mogu sprovesti. Drugo, nemoguće je bilo šta nametati vlasti u situaciji kada za tako nešto nemate dovoljno podrške među građanstvom, a ni neki veliki manevarski prostor. Treće, mislim da će SNS predložiti opoziciji iste medijske uslove kakve je on sam imao dok je bio u položaju opozicije, zaključio je Stanković.

Vučić: Skupština mesto da se razgovara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom jučerašnjem obraćanju povodom protesta odmah naveo da nema pregovora oko ovih zahteva, pozivajući se na zakonske prepreke o sastavu REM-a dodatno ističući da tu ne mogu da sede stranački ljudi, iako se nigde u zahtevima ne traži tako nešto, dok je za RTS rekao da bi ispunjavanje zahteva opozicije značilo mešanje u uređivačku politiku.

„O RTS-u mislim sasvim sigurno lošije nego oni o njihovim kadrovima i ljudima, ali ne možemo mi o tome da razgovaramo, to bi bilo direktno narušavanje nezavisnosti javnog servisa“, rekao je Vučić. On je dodao da prekjučerašnji skup pokazuje da opozicija može da pređe cenzus i naveo da ih je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala na dijalog i da je to mesto na kome treba da se razgovara.

Stefanović: Formiramo delegaciju za pregovore

Jedan od članova Saveza za Srbiju Borko Stefanović rekao je juče za N1 da će narednih dana biti formirana delegacija opozicije za pregovore s vlašću u domenu medijskih sloboda i slobodnih i fer izbora. „Te naše delegacije će biti sastavljene i od predstavnika opozicionih stranaka i od nestranačkih ličnosti. Sva buduća rešenja će biti nestranačka, da razvejemo tu sumnju. Što se tiče vlasti, oni u okviru svojih delegacija mogu da predlože koga god hoće, uključujući i ljude koji su nenadležni“, rekao je Stefanović uz objašnjenje da pod tim misli na predsednika Vučića. „Mi sa njim nećemo da imamo odvojene, parcijalne razgovore“, naglasio je Stefanović dodajući da ako se Vučić ili Maja Gojković nađu u delegaciji vlasti, to je „njihova partijska stvar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari