Živković: Nisam pozvan na ujedinjenje u nedelju 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je večeras da je ideja o ujedinjenju demokrata stara duže od godinu dana, da je o tome razgovarao više puta, ali da mu se niko nije javio pošto je izneo predlog da se napravi jasan program za narednih pet godina i da se Demokratska stranka vrati idejama Zorana Đinđića i 5. oktobra. 

„Ako je ideja vraćanje na tu politku i mi ćemo da priđemo tome. Kad sam rekao to kao uslov meni se više niko nije javio. Čujem za to pravljanje unije, ali ja nisam pozvan, kao ni bilo ko iz Nove“, rekao je Živković za N1.

On je međutim rekao da DS i Nova mogu da sarađuju i bez ujedinjenja, kao i do sada.

„Jedan od lidera je rekao da druga dvojica nisu za to da on bude tu, jer se ja zalažem za Đinđićevu politiku. Nema veze, mi možemo da sarađujemo kao i do sada“, rekao je Živković.

Ujedinjenje DS najavljeno je za nedelju, 19. maj a u toj uniji biće SDS Borisa Tadića i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

Poslanik DS Radoslav Milojičić rekao je da je ujedinjenje dobra stvar za građane jer treba da postoji kontrateža SNS-u i, kako je dodao, jedna ozbiljna stranka koja zna šta je politika.

„DS ima sve što je potrebno da bi odgovorila na izbore, očekujem da Živković bude tu, bilo bi nam drago. Treba da napravimo skupštinu i da izaberemo rukovodstvo i tako da se pripremimo za izbore da bismo oterali Vučića i SNS. Nadam se da će se i ostali vratiti kući. Prvi korak je unija DS, SDS i Zajedno za Srbiju, postoje neki proceduralni problemi, ali se nadam da do septembra možemo da ih prevaziđemo“, rekao je Milojčić.

Upitan o odluci da dođe na glasanje u Skupštinu Srbije kada se poslanici budu izjašnjavali o izmena krivičnog zakona kojim se uvodi doživotna kazna zatvora za ubistvo, obljubu, silovanje trudnica, dece i nemoćnih on je kazao da i dalje bojkotuje rad parlamenta, ali da je pravo svakog poslanika da donese odluke u skladu sa sobom, a ne sa stranačkom infrastrukturom.

„DS poštuje različito mišljenje i slobodu govora. Kao otac i zbog sve dece u Srbiji ja ću glasati. Zakon je iznad politike i prema ovom zakonu postupamo prema tome šta on donosi, a ne kao vlast ili opozicija“, rekao je Milojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari