Švajcarska odbila zahtev Nemačke za izvoz municije u Ukrajinu 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Švajcarska je odbila dva zahteva Nemačke za izvoz švajcarske municije u Ukrajinu, navodeći strogu neutralnost alpske nacije.

Odluku je danas prvi objavio švajcarski nedeljnik Sonntagszeitung, prenosi RSE.

Vest dolazi u trenutku kada se Nemački kancelar Olaf Šolc suočava sa sve većim kritikama zbog neuspeha njegove vlade da isporuči teško oružje Ukrajini kako bi joj pomogla da se odbrani od ruskih napada, čak i dok drugi zapadni saveznici pojačavaju isporuke.

Sad je nesigurna u isporuka borbenih vozila Marder, koje je napravio Nemački proizvođač oružja Rheinmetall, a koje koristi municiju proizvedenu u Švajcarskoj, navodi list.

Švajcarska ograničava ponovni izvoz takvog ratnog materijala u zone sukoba.

List citira portparola švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) koji je rekao da je primio dva zahteva iz Nemačke o prebacivanju u Ukrajinu municije koju je dobila od Švajcarske.

„Na oba zahteva Nemačke odgovoreno je negativno s obzirom na švajcarsku neutralnost i obavezne kriterije odbijanja zakona o ratnom materijalu“, rekao je portparol.

SECO nije odmah bio dostupan za komentar, javio je Rojters.

Švajcarska je odstupila od dosadašnje prakse i usvojila sankcije Europske unije osmišljene da kazne Ruse za invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da njena neutralnost ne dozvoljava davanje oružja u zonama sukoba.

Prošlog meseca odbacila je zahtev Poljske za oružjem za pomoć susednoj Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari