Svetski dan voda i šuma obeležen je juče svečanom manifestacijom u Skupštini Grada, i tom prilikom najboljim pojedincima iz ovih oblasti uručena su godišnja priznanja. Prema rečima Gorana Vesića, sekretara Privremenog organa Grada, pod šumama je 20 odsto površine Srbije.
– U svetlu klimatskih promena šume i vode su ugrožene i sve više ostajemo bez njih, a ovo je prava prilika da se podsetimo koliko su važne za opstanak planete. Nadam se da ćemo sledeće godine konkretnim akcijama doprineti da se poboljša situacija i učiniti boljim naše šume i reke – rekao je Vesić.
Prirodni resursi su, kako je kazao sekretar za komunalne i stambene poslove Slobodan Stanojević, nenadomestivi i prema njima se treba odnositi odgovorno.
– Pijaća voda u Beogradu je na zadovoljavajućem nivou i to je jedina svetska metropola koja može da se pohvali zuzetnim kvalitetom vode. On je dodao da prema podacima Ujedinjenih nacija više od milijardu i sto milona ljudi nema pijaću vodu.
Sektretar zaštite zivotne sredine Goran Trivan rekao je da je važno da Grad usvoji strategiju pošumljavanja jer ne postoji bolji način da se reguliše pitanje klimatskih promena. Takođe, on podseća da je voda deficitaran resurs u celom svetu.
– Najosetljivija tema su vode. U fazi industrijalizacije države, grada i podsticanja proizvodnje, vode će biti ugrožene jer postoji potreba da se dolazi do novog građevinskog zemljišta. Pijemo vodu odličnog kvaliteta, ali dokle će tako biti, zavisi od nas – naveo je Trivan.
Podeljene sadnice i voda sa česme
Povodom obeležavanja Dana voda i šuma juče je u Knez Mihailovoj ulici građanima podeljeno 300 sadnica bora i smrče i oko 400 plastičnih bočica specijalno napravljenih za ovu priliku s „Našom vodom” – vodom sa česme, jer kako kažu iz Uprave za vode, Beograd je jedan od retkih gradova koji se može pohvaliti vrhunskim kvalitetom vode iz gradskog vodovoda. Događaj su zajedno organizovali Uprava za vode i JP „Srbijašume”.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


