Bojko Borisov: Betmen sklon korupciji 1Foto: EPA-EFE/ LUDOVIC MARIN POOL

Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov priveden je u okviru specijalne policijske operacije povezane sa istragama kancelarije evropskog javnog tužioca zbog zloupotrebe sredstava iz fondova Evropske unije.

Pored njega, kako je navedeno u saopštenju bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova, uhapšeni su i bivši ministar finansija Vladislav Goranov, bivša predsednica parlamentarne komisije za budžet Menda Stojanova i savetnica Bojka Borisova za medije Sevdalina Arnaudova.

Kako se dodaje, hapšenja, pretresi i zaplene na više adresa sprovedeni su u okviru „velike operacije u vezi sa 120 slučajeva Kancelarije evropskog tužioca u Bugarskoj“.

Više desetina slučajeva zloupotrebe sredstava iz evropskih fondova u Bugarskoj prosleđeno je iz kancelarije glavne tužiteljke Evropske unije Laure Koveši. Povodom ovih događaja, premijer Kiril Petkov poručio je na Fejsbuku da „niko nije iznad zakona“.

Ovo nije prvi put da je Borisov optužen za korupciju.

On je u aprilu prošle godine podneo ostavku nakon što je izgubio većinu u Parlamentu usled besa javnosti i višemesečnih protesta zbog korupcije.

Borisov je tri puta bio na čelu Bugarske.

Pre nego što je prvi put postao premijer, Borisov je od 2001. do 2005. bio glavni sekretar bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova, sa činom generala.

Zatim je od 8. novembra 2005. do 2009. bio gradonačelnik Sofije. Nakon pobede njegove stranke Građani za evropski razvitak Bugarske (GERB) na parlamentarnim izborima, 27. jula 2009. godine postao je 50. predsednik Vlade Bugarske.

Na tom položaju je bio od 2009. do 2013, po drugi put od 7. novembra 2014. do 27. januara 2017. i po treći put od 4. maja 2017. do 12 maja 2021. godine.

Kada je 2009. stupio na čelo vlade, poverio je značajne funkcije velikom broju žena, što su mnogi analitičari protumačili kao revolucionaran zaokret u politici balkanske države koja ima imidž „mačo zemlje“, dok su kritičari tvrdili da njegova odluka da unapredi žene predstavlja „ciničan potez“, preduzet u cilju poboljšanja reputacije države koju zvaničnici Evropske unije neretko kritikuju zbog korupcije.

Ovaj političar postao je poznat javnosti u Srbiji kada je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, na sudu izjavio da ga je upravo on štitio od policije tokom 1990-ih, iako verodostojnost takvih navoda nikada nije utvrđena.

Bojko Borisov je rođen 13. juna 1959. u Bankji, nedaleko od Sofije.

Po obrazovanju je inženjer vatrogasne tehnike i bezbednosti.

Zbog izuzetnih dostignuća u junu 2004. dobio je čin general-poručnik.

Nosilac je crnog pojasa u karateu, bio je trener bugarske karate reprezentacije i sudija na međunarodnim mečevima.

Jedno vreme radio je kao telohranitelj. Zbog samoproklamovane nepobedivosti dobio je nadimak Betmen. Razveden je i ima ćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari