U hajci na vuka u vrletima Homoljskih planina na obroncima Đerdapske klisure učestvovalo je oko 250 lovaca iz ovoga kraja i gostiju ali ulova nije bilo pa su se svi „utešili“ ukusnim lovačkim gulašem a najbolji specijalitet zgotvio jeSvetislav Krstić iz Dobre. U podunavskom naselju Dobra, ucesnici u hajci na Vuka u Dobri vratili se bez vukana terenima Nacionalnog parka Đerdap, održana je 14. po redu Turističko lovna manifestacije ,,Susret sa vukom“ koju su organizovali Lovačko udruženje ,,Kuna“ i mesna zajednica iz ovog mesta, Nacionalni park ,,Đerdap“ i Turistička organizacija iz Golupca. To lovačko udruženje ove godine proslaviće i 117 godina postajanja .
-Udruženje ,,Kuna“ ima oko 120 članova, ovde se uglavnom lovi visoka divljač, ovi tereni su prebogati sa divljim svinjama, jelenskom i srnećom divljači, ima i vukova. Učesnici današnje hajke videli su tri vuka, ali nažalost nisu bili na nišanu. On je nepredvidiva divljač, mnogo se kreće, dnevno pređe i preko 50 kilometara, osetljiv je i nije tako lako ubiti ga. Vreme nije uticalo da hajka prođe bez ulova, pored vukau ovom kraju ima i dosta drugih predatora. Vuk je borac za hranu i on prati kretanje krda divljih svinja, kako bi došao do plena. Očekujem da će sve buduće manifestacije biti još masovnije, jer imamo punu podršku od naših meštana. Ljudi imaju interesa da ova manifestacija preraste u jednu komercijalnu, i ona će, nadam se, još dugo trajati“, istakao je predsednik organizacionog odbora manifestacije ,,Susret sa vukom“ i mesne zajednice Dobra, Dobrosav Pajić. lovac iz Turije Ljubisa Vojić sa svojim specijalitetima od divlje svinje
Dok su lovci bili u poteri za vukovima, pojedine njihove kolege, majstori za kuvanje, takmičili se u kuvanju čuvenog lovačkog gulaša.
-Prvo, za gulaš je potrebno kvalitetno meso. Mi ovde u kazanu imamo dve vrste mesa, od divlje svinje i srndaća. Potrebno je zatim začina, povrća, crnog luka, belog vina, četiri sata kuvanja na vatri uz stalno mešanje“, otkriva nam tajnu pripremanja ovog lovačkog specijaliteta dugogodišnji lovac i kulinar Srećko Vasić iz Kumana koji je prošle godine u Dobri osvojio drugu nagradu.
Među učesnicima hajke na vuka u Dobri bili su i članovi lovačke sekcije iz Turije, opština Kučevo.
-Na ovu veoma masovnu i dobru organizovanu lovnu manifestaciju dolazimo već godinama, gde pored lova učestvujemo i u takmičenju za šampionski gulaš“, priča lovac Ljubiša Vojić iz Turije. Tu je i njegov lovački kolega koji je majstor u pripremanju lovačkog gulaša Ismet Ahranović koji je redovan učesnik ovakvih manifestacija koje se održavaju u opštinama Braničevskog okruga. Mada ne želi da otkrije celu tajnu u pripremanju gulaša, otkrio je da u kotliću ima mesa od divlje svinje i srndaća, isto toliko i crnog luka, zatim tu su i razni začini. Sve se to krčka oko pet sati, dodaje Ismet.
Velika hajka završila se bez trofeja. Međutim, ovaj neuspeh nije uticao da druženje lovaca nakon lova protekne u dobrom raspoloženju, uz lovačke priče i ukusan lovački gulaš bogatu lutriju i uručenju nagrade najboljim kulinarima lovačkog gulaša i zahvalnica ljudima koji su pomogli ovu manifestaciju. Šampionski gulaš skuvao je po oceni tročlanog žirija Svetislav Krstić iz Dobre, dok je drugo i treće mesto pripalo Saši Zariću i Milici Rajković, takođe iz Dobre. Njima su uručeni pehari, dar organizatora.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


