Pripadnicima napuljske mafije značajno su porasli apetiti, budući da se ne zadovoljavaju više poslovima u trgovini drogom, građevinarstvu i sakupljanju đubreta, pišu britanski listovi.
U potrazi za novim izvorom zarade ozloglašeni klan Kamora, odlučio je da umeša prste u pekarsku indistriju i trenutno kontroliše 1.400 objekata za proizvodnju hleba u Napulju. Prema navodima lokalne policije, iz nelegalnih proizvodnih pogona čiji vlasnici su mafijaši snadbeva se na stotine uličnih prodavaca poznatih delikatesa.
Oni danonoćno snadbevaju pecivom građane Napulja, po znatno nižim cenama od uobičajenih. Iako kupci hvale ukus kifli i hleba, zdravstveni radnici upozoravaju da takvi proizvodi sadrže loše materije. „Svi koji kupuju takav hleb jedu toksine i kancerogene supstance“, smatra savetnik za kulturu okruga Napulj, Frančesko Boreli.
Racijama koje je nedavno sprovela lokalna policija otkriveno je da su u mafijaškim pekarama uglavnom zaposleni ilegalni radnici iz inostranstva koji obavljaju posao u lošim uslovima, najčešće u vlažnim i slabo osvetljenim podrumima. Procenjuje se da pripadnici Kamore proizvodnjom hleba godišnje zarade 600 miliona evra. Finansijski stručnjaci ocenjuju da se italijanska mafija neće zaustaviti samo na hlebu i predviđaju da će ubrzo početi da organizuje prodaju voća, povrća i ribe, po niskim cenama.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


