Meštani Lukinog sela u opštini Zrenjanin vredni su povrtari, najpoznatiji po proizvodnji ukusnog paradajza. Upravo ovoj biljci u čast ovde se već jedanaestu godinu za redom održavaju Dani paradajza gde se takmiče proizvođači a gosti uživaju u programu koji prati manifestaciju.
P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }
Ove godine 11. Dani paradajza održaće se u nedelju, 6. septembra, kad će se prema rečima organizatora birati najukusniji svež i kuvan paradajz, a proglasiće se i najveći paradajz. Šandor Balanji, iz organizacionog odbora ovogodišnjih “ Dana paradajza „, kaže da će posetioci imati priliku da beru paradajz, što je poseban doživljaj.
– Oni koji žele da se takmiče, trebalo bi da ponesu 5, 6 komada svežeg paradajza ili pola litre kuvanog, odnosno da iz svoje bašte donesu najveći plod. Oni koji u nedelju dođu u Lukino selo moće će da učestvuju i u branju paradajza. A ako imaju svoj, spreman za kuvanje, moći će i da ga iscede – kaže Šandor Balanji.
Organizatori su pripremili posebnu presu za domaćice, koje se pripremaju da kuvaju paradajz za zimnicu.
– U centru sela u nedelju će biti postavljena i prvi put demonstrirana velika presa za ceđenje paradajza koju će instalirati klaster „“Carska bašta „. Domaćice koje još nisu skuvale paradajz, a žele, mogu da ponesu svoj i da ga besplatno samelju i iscede na ovoj presi – objašnjava Balanji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


