Foto: Promo/JelenLjubitelji piva širom Srbije ovog leta imaće priliku da nauče nešto novo o svom omiljenom piću.
Već od nedelje, 7. juna iz Niša kreće Jelen karavan u turu po Srbiji prilikom koje će stanovnici Niša, Leskovca, Kruševca, Kraljeva, Kragujevca, Čačka, Smedereva, Aranđelovca i Apatina moći, osim da se zabave, i da nauče ponešto o pivu.
Recimo, stručnjaci Apatinske pivare pokazaće kako se pivo pravilno sipa, a da ne izgubi ništa od ukusa.
Na primer, objasniće da je pena na pivu kao krov koji u čaši čuva temperaturu, ali i arome i prepoznatljivu gorčinu.
Takođe, majstori točenja piva kažu da je bitno kakva je i čaša iz koje se pije. Osim što mora biti besprekorno čista kako, na primer ostaci sapunice ili kakva druga čestica, ne bi uticala na ukus, važno je i pravilno držati čašu prilikom sipanja.
Građani ovih gradova će od juna do avgusta imati priliku da saznaju i u kom položaju se drži čaša dok se pivo toči i koliko pene treba da ima.
U vreme letnjih vrućina ledeno pivo deluje primamljivo, ali ne služi se svako pivo na istoj temperaturi.

Lager piva, koja čine većinu piva koja se kod nas konzumiraju, piju se na temperaturi od šest do devet stepeni, ejl (ale) piva na temperaturi od sedam do 11 stepeni, a tamna piva čak i do 13 stepeni.
Zato, iako deluje primamljivo, sipanje piva u zaleđenu čašu može vas lišiti uživanja u svim čarima, ukusu i mirisu, piva.
Što se tiče zabave, ukoliko u svom gradu vidite Jelen kamion, tamo vas uz pivo, čekaju i igre, poput fudbala i „Džinovskog ponga“, svirke lokalnih bendova i DJ muzika. U sklopu karavana, moći će se obići i Apatinska pivara, i to uz pomoć virtuelne stvarnosti (VR).
Ovde će moći da se nauči nešto o istoriji, ne samo piva, već i Apatina i Srbije.
Naime Apatinska pivara, koja je sada u sastavu Molson Coors grupacije, osnovana je 1756. godine i najstarija je pivara u okviru ovog globalnog brenda.
Osim period od 1933. godine do posle Drugog svetskog rata, ova pivara proizvodi zlatni nektar u kontinuitetu 270 godina.
Sa presenjenjem Nemaca na ovu teritoriju, Carska komora je osnovala pivaru i nazvala je Carska pivara. Danas je kapacitet pivare čak četiri miliona hektolitara godišnje.
Uz mnoge priče može se čuti i ona i kako je Jelen pivo dobilo ime po ovoj plemenitoj životinji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


