9 namirnica koje su najgore za vaše srce 1Koja hrana je loša za srce, foto: Fiorella Macor / Alamy / Profimedia

Održavanje srca zdravim jednako je važno kao i izbegavanje hrane koja mu šteti. Prioritet treba da budu celovite namirnice, sveže voće i povrće. Ali šta je sa picom, pomfritom i slatkišima? Oni sadrže trans masti, rafinisane žitarice i šećer koji mogu povećati rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema.

Prema istraživanju iz 2019. godine „A Clinician’s Guide to Healthy Eating for Cardiovascular Disease Prevention“, loša ishrana je jedan od vodećih faktora za nastanak srčanih bolesti. Zato je važno izbaciti ove namirnice iz jelovnika i pomoći svom srcu da ostane zdravo.

Prerađeno i dimljeno meso
Prerađeno i dimljeno meso, uključujući hladne nareznice, slaninu i hot dogove, spada među najgorju hranu za srce zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Zasićene masti povećavaju „loš“ LDL holesterol, dok smanjuju „dobar“ HDL, objašnjava dr Barbara George, direktorica Centra za kardiovaskularno zdravlje u NYU Winthrop bolnici na Long Islandu. Studije pokazuju da konzumacija prerađenog mesa povećava rizik od srčanih bolesti i smrti. Zaključak: ograničite hladne sendviče i hot dogove, a za meso se odlučite za nemasno crveno meso, pile bez kože, ćuretinu ili ribu bogatu omega-3, poput lososa, bakalara i tune, piše Healthy.

Rafinisane i prerađene žitarice
Prerađene žitarice, uključujući belo brašno i beli pirinač, mogu izazvati nagle skokove šećera i insulina u krvi, a potom padove koji dovode do veće gladi i prejedanja. Studije pokazuju da prekomerna konzumacija rafinisanih žitarica povećava rizik od srčanih bolesti.

Pržena hrana
Duboko pržena hrana povećava rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i gojaznosti. Studije pokazuju da konzumacija pržene hrane nekoliko puta nedeljno značajno povećava rizik od razvoja tipa 2 dijabetesa, gojaznosti i hipertenzije. Za zdraviju alternativu, hranu pecite, kuvajte ili grilujte.

Gazirani i zaslađeni napici
Sokovi i drugi zaslađeni napici mogu brzo povećati nivo triglicerida u krvi, što povećava rizik od srčanog udara i moždanog udara. Studije pokazuju da osobe čiji unos šećera čini 25% dnevnih kalorija imaju više od dva puta veći rizik od smrti od srčanih bolesti nego oni sa manje od 10% šećera u ishrani.

Slatkiši
Gusti šećeri u slatkišima doprinose gojaznosti, dijabetesu i hipertenziji – svim faktorima rizika za srčane bolesti i moždani udar. Umesto toga, probajte voće i neobrađeni kikiriki puter ili niskokalorične slatke alternative sa prirodnim aromama.

Alkohol
Umeren unos alkohola može smanjiti rizik od srčanih bolesti u odnosu na prekomerni ili nikakav unos, ali alkohol ipak spada među štetne namirnice za srce zbog kalorija i šećera koje sadrži. Preporuka Američkog udruženja za srce: jedna čaša alkohola dnevno za žene, dve za muškarce.

Konzerve – supe i povrće
Neke konzerve sadrže visok nivo natrijuma i masti, što može štetiti srcu. Američko udruženje za srce preporučuje ograničenje unosa soli na 2.300 mg dnevno, idealno 1.500 mg. Konzervirane namirnice ipak mogu biti praktične i jeftine – birajte one sa oznakom „low-sodium“ ili isperite pre upotrebe.

Namirnice sa trans mastima
Veštačke trans masti smanjuju „dobar“ HDL holesterol i povećavaju „loš“ LDL, što povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Iako je FDA zabranila upotrebu veštačkih trans masti u hrani, neke stare proizvode još možete pronaći – proverite suve kreme za kafu, kokice iz mikrotalasne, zamrznuto testo, peciva, pizze i prženu hranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari