Baajadere, foto: Shutterstock/ iSelektorBajadere, klasična, mekana i čokoladna poslastica koja uvek nestaje brže nego što je napravljena.
Bajadere su jedan od onih kolača koji zauvek bude miris detinjstva i nedeljnih popodneva kod bake. Mekane, pune ukusa oraha i čokolade, pripremaju se brzo, bez pečenja, i idealne su za svaku priliku – od svečanog stola do male kućne poslastice uz kafu.
Bajadere recept
Količina: za 12–16 bajadera (zavisi od veličine sečenja)
Vreme pripreme: 25 minuta + hlađenje
Sastojci
Za koru:
200 g mlevenog keksa (plazma ili petit)
200 g mlevenih oraha
200 g šećera
150 ml vode
100 g maslaca
2 kašike kakao praha
Za glazuru:
120 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
Priprema
U šerpu staviti šećer i vodu, pa zagrevati na umerenoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Kada proključa, skloniti sa vatre i umešati maslac dok se ne rastopi.
U većoj činiji spojiti mleveni keks i mlevene orahe. Preliti toplom smesom i dobro promešati da se sve sjedini.
Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo dodati kakao i ponovo dobro izmešati.
U kalup obložen papirom (ili pleh) prvo utisnuti svetliji deo smese. Poravnati spatulom ili ivicom noža. Preko toga pažljivo rasporediti tamni deo i ponovo poravnati.
Za glazuru, istopiti čokoladu sa uljem na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj (u kratkim intervalima). Preliti preko bajadere i ravnomerno razmazati.
Ostaviti u frižideru najmanje 1–2 sata da se stegne, zatim iseći na male pravougaone kocke.
Saveti za bolji ukus
Umesto oraha, može se koristiti lešnik ili badem za drugačiju aromu.
Za bogatiji ukus, svetli deo smese može se aromatizovati vanilom ili rumom.
Bajadere se najbolje služe hladne, direktno iz frižidera.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


