baštaFoto: Shutterstock/Ozgur Coskun

Kako temperature rastu tokom letnjih nedelja, možda se pitate šta da radite kako bi vaša bašta preživela sušu i vrelinu… Jedan od neočekivanih, a korisnih saveznika može biti voda koja ostane nakon kuvanja pečuraka – evo zašto.

Kako ova tečnost sprečava da se bašta osuši

Stručnjak za baštovanstvo Vejn Delejni tvrdi da zalivanje biljaka vodom od pečuraka može biti ključ za spasavanje vaše bašte tokom vreline.

Voda od pečuraka je tečnost bogata hranljivim materijama koja ostaje nakon namakanja ili ispiranja pečuraka. Puna minerala i korisnih organskih jedinjenja, može pomoći u negovanju zemljišta i povećanju otpornosti biljaka bez upotrebe štetnih hemikalija ili otpada, izveštava Klix.

Pored toga što pomaže u održavanju biljaka u životu, ova metoda je izuzetno pristupačna.

Zašto pečurke?

Pečurke su poput prirodnih sunđera u bašti. Kada se natope vodom, deluju kao hidratantne kapsule koje oslobađaju svoj micelijum. Supstance koje se oslobađaju tokom zalivanja stimulišu gljivičnu aktivnost u zemljištu, što ne samo da pomaže zemljištu da bolje zadrži vodu, već i olakšava biljkama da apsorbuju vodu.

To znači da će biljke moći da apsorbuju više vode tokom toplotnog talasa, što će pomoći u sprečavanju njihovog uvenuća.

Pored poboljšanja hidratacije biljaka, ova voda obogaćuje zemljište mikronutrijentima kao što su kalijum, selen, magnezijum i fosfor, koji su posebno važni za biljke tokom perioda visokih temperatura.

Da biste pripremili ovu vodu, iseckajte šaku bilo kojih pečuraka i ostavite ih da odstoje u vodi 12 do 24 sata. Iste pečurke možete koristiti dva do tri puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari