pereceFoto: Shutterstock/evgeeenius

Baš kao što je neizostavno minhensko pivo, tako su i bavarske perece savršen pratilac uz kriglu i nezaobilazan deo Oktoberfesta. Ove godine festival počinje u subotu, 20. septembra, i traje do nedelje, 5. oktobra. Tim povodom, danas sa vama delimo provereni recept koji će u vaš dom uneti pravu atmosferu najpoznatijeg svetskog festivala piva!

Tokom Oktoberfesta služe se razna tradicionalna nemačka jela koja se odlično slažu sa pivom – od pilića pečenih na ražnju, preko špecle,  pečene svinjetine i kobasica sa kiselim kupusom do knedli od hleba. Ali možda najpopularnija i najjednostavnija grickalica koja se odlično slaže sa pivom su tradicionalne bavarske perece, piše Miss7.

Evo kako ukusne pivske perece možete uz malo truda napraviti kod kuće:

Bavarske perece

Sastojci:

  • 0,5 šolje piva
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 0,5 šolje vode
  • 1 kašika instant kvasca
  • 4 kašike putera
  • 4 šolje glatkog brašna

Za vodenu kupku:

  • 3 šolje vode
  • 60 g sode bikarbone
  • balzamiko sirće

Za posipanje:

  • krupna so

Priprema:

  1. Sipajte pivo u šolju i ostavite sa strane.
  2. U činiji pomešajte smeđi šećer i 1/2 šolje tople vode. Dodajte instant kvasac, promešajte i ostavite da se aktivira.
  3. Dodajte brašno u posudu miksera.
  4. Kada se kvasac aktivira, dodajte 4 kašike otopljenog putera i pivo. Dobro promešajte. Dodajte ovu smesu u brašno, mesite mikserom oko 8 minuta na maloj brzini, ili dok se lepo ne formira testo.
  5. Premažite činiju i testo uljem, pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da testo naraste 1-2 sata, ili dok ne udvostruči zapreminu.
  6. Umesite testo i podelite ga na 10 jednakih delova, svaki težine 75-80 g. Pokrijte delove testa kuhinjskom krpom da se ne bi osušili. Svaki deo testa razvaljajte u rolnu dužine 33-38 cm sa zadebljanjem u sredini. Oblikujte perece.
  7. Stavite perece u zamrzivač na oko 15 minuta.
  8. Zagrejte rernu na 230 stepeni.
  9. Sipajte vodu u lonac i ostavite da proključa, pa dodajte so. Sklonite sa vatre, pažljivo dodajte sodu bikarbonu i dobro promešajte.
  10. Izvadite perece iz zamrzivača. Koristeći 2 viljuške ili šupljikavu kašiku, spuštajte perece jednu po jednu u vodu sa sodom bikarbonom. Ostavite svaku da odstoji u vodenom kupatilu oko 15 sekundi.
  11. Pažljivo izvadite perece iz vode i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  12. Pospite perece krupnom solju.
  13. Pecite perece oko 10 minuta. Okrenite pleh na pola vremena pečenja.
  14. Izvadite perece iz rerne i poslužite uz dobro nemačko pivo. Odlične su i sa toplim senfom! Prijatno!

Savet plus:

Bavarske perece sa pivom mogu se čuvati na sobnoj temperaturi do 5 dana. Samo ih čuvajte u posudi sa poklopcem – nakon što se potpuno ohlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari