belaFoto: Shutterstock/Sergii Koval

Bela čorba je jedno od onih jela koje spaja domaću tradiciju i savršenu utešnu hranu. Kremasta, mirisna i bogata, godinama je omiljeni izbor na porodičnim trpezama.

Bela čorba je starinsko jelo koje deluje okrepljujuće. lako se pravi, a ovo je tradicionalni recept, piše Citymagazine.

Bela čorba

Sastojci:

  • 500 g pilećeg mesa (najbolje belo meso ili bataci)
  • 1 veći krompir
  • 2 šargarepe
  • 1 peršun (koren i listovi)
  • 1 manji celer (koren)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 l vode
  • 1 l pileće supe (može i kocka rastvorena u vodi)
  • 200 ml kisele pavlake
  • 2 kašike brašna
  • 1 žumance
  • 2-3 kašike ulja ili maslaca
  • So i biber po ukusu
  • Lovorov list (opciono)
  • Sok od jednog limuna

Priprema:

  1. Pileće meso operite, isecite na manje komade i stavite u lonac sa vodom. Kuvajte dok ne postane mekano. Kada je kuvano, izvadite meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo.
  2. Krompir, šargarepu, peršun i celer očistite i isecite na sitne kockice.
  3. Crni luk sitno iseckajte.
  4. U drugom loncu zagrejte ulje ili maslac i dodajte iseckani crni luk. Pržite dok ne postane staklast.
  5. Dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje dok ne postane svetlo smeđe boje.
  6. Polako dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso i pileću supu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
  7. Dodajte iseckano povrće i kuvano pileće meso. Kuvajte dok povrće ne omekša.
  8. U posudi pomešajte kiselu pavlaku, žumance i sok od limuna. Dobro izmešajte.
  9. Dodajte nekoliko kašika vrele čorbe u smesu sa pavlakom (da se temperira) i zatim lagano umešajte sve u čorbu.
  10. Dodajte so, biber i lovorov list po ukusu. Kuvajte još 5-10 minuta uz povremeno mešanje.
  11. Čorbu pospite seckanim peršunom i poslužite toplo. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari