Foto: Shutterstock/Sergii KovalBela čorba je jedno od onih jela koje spaja domaću tradiciju i savršenu utešnu hranu. Kremasta, mirisna i bogata, godinama je omiljeni izbor na porodičnim trpezama.
Bela čorba je starinsko jelo koje deluje okrepljujuće. lako se pravi, a ovo je tradicionalni recept, piše Citymagazine.
Bela čorba
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (najbolje belo meso ili bataci)
- 1 veći krompir
- 2 šargarepe
- 1 peršun (koren i listovi)
- 1 manji celer (koren)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 l vode
- 1 l pileće supe (može i kocka rastvorena u vodi)
- 200 ml kisele pavlake
- 2 kašike brašna
- 1 žumance
- 2-3 kašike ulja ili maslaca
- So i biber po ukusu
- Lovorov list (opciono)
- Sok od jednog limuna
Priprema:
- Pileće meso operite, isecite na manje komade i stavite u lonac sa vodom. Kuvajte dok ne postane mekano. Kada je kuvano, izvadite meso i sačuvajte vodu u kojoj se kuvalo.
- Krompir, šargarepu, peršun i celer očistite i isecite na sitne kockice.
- Crni luk sitno iseckajte.
- U drugom loncu zagrejte ulje ili maslac i dodajte iseckani crni luk. Pržite dok ne postane staklast.
- Dodajte brašno i pržite uz stalno mešanje dok ne postane svetlo smeđe boje.
- Polako dodajte vodu u kojoj se kuvalo meso i pileću supu, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
- Dodajte iseckano povrće i kuvano pileće meso. Kuvajte dok povrće ne omekša.
- U posudi pomešajte kiselu pavlaku, žumance i sok od limuna. Dobro izmešajte.
- Dodajte nekoliko kašika vrele čorbe u smesu sa pavlakom (da se temperira) i zatim lagano umešajte sve u čorbu.
- Dodajte so, biber i lovorov list po ukusu. Kuvajte još 5-10 minuta uz povremeno mešanje.
- Čorbu pospite seckanim peršunom i poslužite toplo. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


