Beli lukBeli luk, foto: Shutterstick,

Beli luk se vekovima koristi i kao hrana i kao lek. Zapravo, konzumacija belog luka može doneti razne zdravstvene koristi.

Beli luk sadrži jedinjenje zvano aliin. Kada se beli luk zgnječi ili sažvaće, ovo jedinjenje se pretvara u alicin, glavnu aktivnu komponentu belog luka.
Zato bi bilo dobro da pre konzumacije uvedete i taj jedan ključni korak, da biste bili sigurni da ćete uneti sve korisnie sastojke, da ga znječite, iseckate ili jednostavno dobro sažvaćete, piše Healhline.com.

Međutim, alicin je nestabilan, pa se brzo pretvara u druga jedinjenja koja sadrže sumpor, a koja se smatraju odgovornim za lekovita svojstva belog luka.

Ove supstance su pokazale sposobnost jačanja imunološkog odgovora određenih vrsta belih krvnih zrnaca kada se susretnu sa virusima, uključujući viruse prehlade i gripa.

Beli luk kao prevencija prehlade i gripa

Studije pokazuju da beli luk može smanjiti rizik od oboljevanja, skratiti trajanje bolesti i ublažiti simptome.

Jedna studija u kojoj je 146 zdravih volontera uzimalo suplemente belog luka ili placebo tokom tri meseca pokazala je da su ispitanici iz grupe koja je uzimala beli luk imali 63% manji rizik od prehlade. Međutim, nije bilo značajne razlike u vremenu potrebnom za oporavak.

Druga studija je pokazala da su ljudi koji su unosili 2,56 grama ekstrakta starog belog luka dnevno tokom sezone prehlade i gripa imali kraće prehlade i manje izražene simptome u poređenju sa placebo grupom.

Ako često obolevate od prehlade ili gripa, konzumiranje belog luka može pomoći u smanjenju simptoma ili sprečavanju bolesti.

Međutim, pregled dostupnih dokaza pokazao je da su mnoge studije o dejstvu belog luka na prehladu niskog kvaliteta.

Takođe, nije jasno da li beli luk treba uzimati neprekidno ili je efikasan i kao kratkoročna terapija kod prvih simptoma bolesti.

Način pripreme utiče na lekovita svojstva belog luka

Enzim alinaza, koji pretvara aliin u alicin, deluje samo pod određenim uslovima i može biti deaktiviran toplotom.

Jedna starija studija pokazala je da mikrotalasno grejanje belog luka u trajanju od samo 60 sekundi ili pečenje u rerni tokom 45 minuta može deaktivirati ovaj enzim.

Međutim, zgnječeni beli luk koji se ostavi da odstoji 10 minuta pre kuvanja može zadržati svoja lekovita svojstva.

Naučnici su takođe naglasili da se gubitak zdravstvenih benefita tokom kuvanja može nadoknaditi povećanjem količine belog luka u ishrani.

Kako maksimalno iskoristiti zdravstvene prednosti belog luka:

Zgnječite ili naseckajte beli luk pre nego što ga pojedete.

Ostavite zgnječeni beli luk da odstoji 10 minuta pre kuvanja.

Konzumirajte više od jednog češnja belog luka po obroku ako možete.

Dodaci ishrani na bazi belog luka

Uzimanje suplemenata belog luka može biti jednostavan način za povećanje unosa, ali treba biti oprezan jer ne postoje regulisani standardi za ove proizvode.

Prah od belog luka
Pravi se od seckanog i osušenog belog luka. Ne sadrži alicin, ali ima potencijal da ga stvori. Procesira se na niskim temperaturama i pakuje u kapsule kako bi se zaštitio od želudačne kiseline.

Ekstrakt starog belog luka
Dobija se kada se svez beli luk secka i čuva u etanolu (15–20%) više od 1,5 godina. Ne sadrži alicin, ali zadržava lekovita svojstva belog luka. Mnoge studije koje su pokazale benefite protiv prehlade i gripa koristile su upravo ovaj ekstrakt.

Ulje belog luka
Pravi se parnom destilacijom i obično se konzumira u obliku kapsula. Razlikuje se od ulja sa aromom belog luka koje se koristi za kuvanje. Važno je napomenuti da domaće ulje belog luka može biti povezano sa botulizmom ako se ne konzervira pravilno.

Doziranje i potencijalna toksičnost

Ne postoji tačno utvrđena efikasna doza belog luka. Neke studije o sirovom belom luku koristile su 100 mg zgnječenog sirovog belog luka po kilogramu telesne mase, dva puta dnevno. Ovo je ekvivalentno sa tri do četiri češnja dnevno.

Suplementi ekstrakta starog belog luka koriste različite doze u rasponu od 240 mg do 2.560 mg dnevno.

Unos velikih količina suplemenata belog luka može biti toksičan, zato ne treba prekoračiti preporučene doze.

Ostali saveti za jačanje imuniteta

Uzimajte probiotike – Mogu poboljšati zdravlje creva i smanjiti rizik od infekcija.

Jedite izbalansiranu ishranu – Unos svih važnih hranljivih materija ključan je za dobar imunitet.

Ne pušite – Cigarete slabe imunitet i povećavaju rizik od infekcija.

Izbegavajte prekomeran unos alkohola – Može narušiti imunitet.

Uzimajte cink – Suplementi cinka mogu pomoći u skraćivanju prehlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari