paprikaFoto: Shutterstock/5PH

Paprika je nezaobilazan deo letnje kuhinje. Ova povrtarska biljka se u Južnoj i Centralnoj Americi koristi u ishrani već hiljadama godina. U Evropu je stigla krajem 15. veka, kada ju je Kristofor Kolumbo doneo sa svojih putovanja. Vremenom se odomaćila i na našim trpezama, gde je postala jedno od omiljenih sezonskih vrsta povrća.

Paprika je izuzetno zdrava namirnica – čak 92 odsto ploda je voda, pa ne čudi što 100 grama sadrži nešto manje od 30 kalorija. Istovremeno, bogata je vitaminom C i dijetetskim vlaknima.

Ova namirnica se koristi za pravljenje mnogih poznatih jela u regionu – od ajvara do punjenih paprika. Takođe je odličan izvor za pripremu ukusne salate koja će se odlično slagati sa jelima od mesa, ribe ili povrća, piše Punkufer.hr.

U nastavku donosimo najlakši recept za najfiniju salatu od paprike. Za  pripremu možete koristiti bilo koju vrstu – od babure do rog paprike, a ukuds možete dodatno obogatiti svojim omiljenim začinom ili drugim dodatkom, po želji.

Brza salata od paprika

Sastojci:

  • 300 g svežih paprika
  • 50 g šargarepe
  • 30 g crvenog luka
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašika belog sirćeta
  • ½ kašike limunovog soka
  • 1 kašičica meda
  • ½ kašičice dižon senfa
  • ½ kašičice rendanog belog luka
  • ½ kašičice sušenog origana
  • so i biber po ukusu
  • listovi nane

Priprema:

  1. Operite i očistite paprike. Isecite ih na tanke trakice.
  2. Oljuštite šargarepu i luk i iseckajte ih na tanke trakice. Pomešajte povrće u činiji.
  3. U posebnoj činiji napravite dresing za salatu: pomešajte ekstra devičansko maslinovo ulje, sirće, sok od limuna, senf, med, rendani beli luk i začine. Sve dobro izmešajte.
  4. Prelijte salatu dresingom i stavite u frižider da se ohladi.
  5. Prilikom serviranja dodajte seckane listove nane ili drugo sveže začinsko bilje po vašem izboru. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari