buhtleFoto: Shutterstock/Ingrid Balabanova

Malo toga može nadmašiti miris i okus sveže pečenih, mekanih buhtli koje nas trenutno vraćaju u bezbrižne dane djetinjstva. Ove mekane poslastice od dizanog testa, ispunjene omiljenim nadevima, savršene su za svako doba dana i godine – a posebno prijaju u jesenjim danima kada temperature naglo padnu…

Sa tim u vezi, danas sa vama delimo malo drugačiji recept za buhtle, koji će se posebno dopasti ljubiteljima maka! Sočno punjenje od maka savršeno se spaja s mekim dizanim testom, stvarajući meku pufnastu poslasticu kojoj niko neće moći da odoli. Ove buhtle idealne su za doručak, užinu ili kao slatki zalogaj tokom dana, piše Index.hr.

Buhtle sa makom

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g običnog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 50 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 250 ml mleka
  • 75 g putera
  • 1 žumance

Za fil:

  • 150 g mlevenog maka
  • 50 g šećera
  • 1 belance
  • 70 ml mleka
  • 100 g čokolade

Priprema:

  1. Otopite puter i ostavite da se ohladi. Aktivirajte kvasac sa malo šećera i toplog mleka, i kada se zapeni, umesite testo.
  2. Stavite ga u podmazanu posudu, pokrijte i ostavite na toplom mestu da naraste dok se ne udvostruči (oko 1 sat).
  3. Pripremite fil tako što ćete mak „popariti“ vrućim mlekom, zatim dodajte sve ostale sastojke osim belanceta. Belance umutite dok ne postane čvrsto i umešajte u smesu.
  4. Zatim rasklagijajte testo na pobrašnjenoj površini i isecite na kvadrate. Na svaki stavite kašičicu fila, preklopite ivice i dobro pritisnite, a po želji možete dodatno rukama oblikovati u lopticu.
  5. Stavite buhtle u podmazanu posudu za pečenje. Ostavite da odstoje 20 minuta. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 °C 35-40 minuta.
  6. Premažite tople buhtle puterom. Kada malo odstoje, pospite ih šećerom u prahu i poslužite uz čaj ili kafu. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari