Foto: JuliaDorian / Alamy / ProfimediaRende je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali retko u njegovom punom kapacitetu. Obično ga koristimo za rendanje sira, ali da li ste se ikada zapitali čemu zapravo služe sve četiri strane rendea?
U nastavku pročitajte koja je prava namena svake strane i kako da iskoristite rende na najbolji način.
Velike rupe – za grubo rendanje
Ova strana sa velikim, širokim rupama najčešće se koristi za rendanje tvrdih sireva poput čedara ili gaude, ali i za povrće poput krompira, tikvica i šargarepe. Idealna je kada želite veće komade koji zadržavaju teksturu, na primer za salate, piše zadovoljna.hr.
Srednje rupe – za fino rendanje
Strana sa srednje velikim rupama odlična je za finije rendanje povrća poput šargarepe, tikvica ili jabuka, naročito kada ih dodajete u testo za mafine, palačinke ili kolače. Takođe je korisna za sireve koji treba brzo da se otope, kao što su mocarela ili ementaler.
Sitne rupice sa šiljcima – za sitno rendanje i začine
Ova strana sa malim, oštrim rupicama često se koristi za rendanje tvrdih sireva poput parmezana u vrlo finu teksturu, kao i za začine poput muskatnog oraščića ili đumbira. Takođe je pogodna za rendanje čokolade ili kore citrusa kada želite da dodate aromu jelima ili poslasticama.
Oštri otvori – za sečenje na tanke ploške
Strana sa jednim ili više oštrih otvora služi za sečenje namirnica na tanke ploške. Idealna je za krastavce, tikvice, krompir ili tvrde sireve, kada želite tanke i ujednačene kriške za salate ili sendviče.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


