Foto: Shutterstock/Canvas SparkČizkejk sa podlogom od keksa, bogatim filom od sira i voćnim prelivom idealan je izbor za rođendane, porodične ručkove ili svečane praznične trpeze.
Kremast i osvežavajući, čizkejk može biti savršena kruna bogatog svečanog ručka, a ono što je najbolje u vezi sa ovim desertom je to što ga vole sve generacije. U nastavku sledi provereni recept:
Čizkejk
Sastojci:
Za koru (svi sastojci na sobnoj temperaturi):
- 300 g mlevenog keksa (Plazma ili, po potrebi, neka bezglutenska verzija)
- 5 kašika mleka
- 180 g maslaca ili margarina
Za beli fil:
- 1 pakovanje krem sir (450 g)
- 500 ml biljne pavlake
- 220 g šećera u prahu
- 1 kesica krem fix-a
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 želatin (10 g)
- 50 ml vode za rastvaranje želatina
Za voćni fil:
- 450 g crvenog voća (npr. maline i kupine)
- 100 ml vode
- 4 kašike šećera
- 1 želatin (10 g)
- 50 ml vode za rastvaranje želatina
Priprema:
- U šerpu sipajte 450 g voća i 100 ml vode, dodajte 4 kašike šećera i kuvajte otprilike 10 minuta dok voće omekša.
- Želatin (10 g) stavite u 50 ml hladne vode da nabubri 10 minuta.
- Zagrejte želatin tek toliko da se potpuno otopi, ali ne dozvolite da provri.
- Dodajte istopljeni želatin u kuvano voće i promešajte. Ostavite da se potpuno ohladi.
- Za koru istopite maslac ili margarin i pomešajte ga sa mlevenim Plazma keksom i mlekom mikserom ili kašikom, dok se sve ne sjedini.
- Dobijenu smesu ravnomerno utisnite u dno okruglog kalupa prečnika 26 cm.
- Stavite koru u frižider dok pripremate beli fil.
- Za beli fil u dubokoj posudi umutite 500 ml slatke pavlake sa krem fix-om da dobijete čvrst šlag.
- Dodajte krem sir, vanilin šećer i šećer u prahu, pa nastavite da miksate dok ne dobijete glatku kremastu masu.
- Želatin ostavite da nabubri 10 minuta u 50 ml vode, zatim ga zagrejte samo da se otopi (nikako da provri).
- U tankom mlazu ulivajte rastopljeni želatin u belu smesu, stalno miksajući.
- Sipajte beli fil preko kore od keksa i ravnomerno ga poravnajte, vodeći računa da popunite i ivice.
- Kada je voćni fil potpuno ohlađen, lagano rasporedite preko belog fila (nemojte pritiskati da ne poremetite strukturu fila).
- Ostavite čizkejk u frižideru 6–8 sati da se sve lepo stegnes.
- Pre služenja, nož umočite u toplu vodu i obrišite ga da biste dobili čiste, uredne parčiće.
- Lagano odvojite kolač od obruča kalupa pre sečenja. Poslužite ohlađeno. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


