čizkejkFoto: Shutterstock/Canvas Spark

Čizkejk sa podlogom od keksa, bogatim filom od sira i voćnim prelivom idealan je izbor za rođendane, porodične ručkove ili svečane praznične trpeze.

Kremast i osvežavajući, čizkejk može biti savršena kruna bogatog svečanog ručka, a ono što je najbolje u vezi sa ovim desertom je to što ga vole sve generacije. U nastavku sledi provereni recept:

Čizkejk

Sastojci:

Za koru (svi sastojci na sobnoj temperaturi):

  • 300 g mlevenog keksa (Plazma ili, po potrebi, neka bezglutenska verzija)
  • 5 kašika mleka
  • 180 g maslaca ili margarina

Za beli fil:

  • 1 pakovanje krem sir (450 g)
  • 500 ml biljne pavlake
  • 220 g šećera u prahu
  • 1 kesica krem fix-a
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 želatin (10 g)
  • 50 ml vode za rastvaranje želatina

Za voćni fil:

  • 450 g crvenog voća (npr. maline i kupine)
  • 100 ml vode
  • 4 kašike šećera
  • 1 želatin (10 g)
  • 50 ml vode za rastvaranje želatina

Priprema:

  1. U šerpu sipajte 450 g voća i 100 ml vode, dodajte 4 kašike šećera i kuvajte otprilike 10 minuta dok voće omekša.
  2. Želatin (10 g) stavite u 50 ml hladne vode da nabubri 10 minuta.
  3. Zagrejte želatin tek toliko da se potpuno otopi, ali ne dozvolite da provri.
  4. Dodajte istopljeni želatin u kuvano voće i promešajte. Ostavite da se potpuno ohladi.
  5. Za koru istopite maslac ili margarin i pomešajte ga sa mlevenim Plazma keksom i mlekom mikserom ili kašikom, dok se sve ne sjedini.
  6. Dobijenu smesu ravnomerno utisnite u dno okruglog kalupa prečnika 26 cm.
  7. Stavite koru u frižider dok pripremate beli fil.
  8. Za beli fil u dubokoj posudi umutite 500 ml slatke pavlake sa krem fix-om da dobijete čvrst šlag.
  9. Dodajte krem sir, vanilin šećer i šećer u prahu, pa nastavite da miksate dok ne dobijete glatku kremastu masu.
  10. Želatin ostavite da nabubri 10 minuta u 50 ml vode, zatim ga zagrejte samo da se otopi (nikako da provri).
  11. U tankom mlazu ulivajte rastopljeni želatin u belu smesu, stalno miksajući.
  12. Sipajte beli fil preko kore od keksa i ravnomerno ga poravnajte, vodeći računa da popunite i ivice.
  13. Kada je voćni fil potpuno ohlađen, lagano rasporedite preko belog fila (nemojte pritiskati da ne poremetite strukturu fila).
  14. Ostavite čizkejk u frižideru 6–8 sati da se sve lepo stegnes.
  15. Pre služenja, nož umočite u toplu vodu i obrišite ga da biste dobili čiste, uredne parčiće.
  16. Lagano odvojite kolač od obruča kalupa pre sečenja. Poslužite ohlađeno. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari