Foto: Shutterstock/New AfricaMnogi od nas koriste aluminijumsku foliju da umotaju ostatke hrane ili spakuju obrok za poneti, jer deluje kao praktično i brzo rešenje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da folija nije najsigurniji način za čuvanje namirnica.
Za razliku od plastičnih posuda ili kesa koje se mogu hermetički zatvoriti, aluminijumska folija ne pruža potpunu zaštitu. Vazduh može lako dospeti do hrane, što povećava rizik od kvarenja i rasta štetnih bakterija. Pored toga, vlaga iz hrane može ispariti, što dovodi do toga da hrana brže gubi svežinu i teksturu, prenosi N1.hr.
Hrana umotana u foliju može promeniti miris i ukus, posebno ako je kisela ili slana. U takvim slučajevima dolazi do reakcije između aluminijuma i sastojaka hrane, što je nepoželjno i za ukus i za moguće zdravstvene posledice.
Takođe se ne preporučuje direktno uvijanje vruće hrane u foliju. Bolje je sačekati da se hrana ohladi na sobnu temperaturu, a zatim je umotati – i to samo ako će se čuvati kratko vreme, najviše jedan do dva dana.
Ako redovno koristite aluminijumsku foliju za čuvanje hrane, razmislite o drugim opcijama koje bolje štite hranu i produžavaju njenu svežinu. Staklene ili plastične posude sa poklopcima su bezbedniji i trajniji izbori.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


