Foto: Ostseefoto, Panther Media GmbH / Alamy / Profimedia
Ako ste ikada otvorili čokoladu i ugledali bele ili sive mrlje po njenoj površini, verovatno ste se zapitali da li je još uvek bezbedna za jelo. Pa, evo odgovora.
Dobro je znati da tamna čokolada može trajati najmanje dve godine od datuma proizvodnje, dok mlečna i bela čokolada imaju upola kraći rok trajanja jer sadrže mlečne masti koje se brže kvare od kakao maslaca.
Kupili ste čokoladu, otvorili je i primetili bele ili sive mrlje koje liče na buđ? Ako se pitate da li treba da je bacite, stručnjaci kažu: „Ne, takva čokolada je bezbedna za konzumaciju.”
„Svi oblici čokolade – uključujući table, glazure i bombone – mogu razviti blede mrlje. Verovatno je ta čokolada i dalje bezbedna za jelo, kuvanje i pečenje, i to iz dva razloga, prenosi punkufer.hr.
Prvo, čokolada sadrži veoma malo vlage, pa mikroorganizmima nije lako da opstanu i razviju se, uprkos velikoj količini šećera. Drugo, kakao je bogat prirodnim antioksidansima koji sprečavaju oksidaciju masti i njihovo kvarenje.“
Šta je „cvetanje“ čokolade?
Mrlje na čokoladi su prirodna promena koja nastaje kada se loše temperirana čokolada čuva duže vreme na toplom i vlažnom mestu. Ta praškasta pojava, poznata kao „cvetanje“, zapravo je posledica nakupljanja masti ili šećera na površini čokolade, objašnjava dr. Stjuart Farimond u knjizi Nauka kuvanja – sve što treba da znate da biste ovladali umećem kuvanja.
Masno „cvetanje“ nastaje kada se masti u čokoladi otope i formiraju velike, vidljive nakupine. Sa druge strane, šećerno „cvjetanje“ se javlja kada se šećer rastvori pa, isparavanjem, ostavi tanak sloj kristalizovanog šećera na površini.
Iako čokolada koja je posivela usled „cvetanja“ može da se jede, ako primetite buđ, čudne promene boje, mirisa ili ako je proizvodu istekao rok trajanja – najbolje je da je bacite.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


