pečurkeFoto: Shutterstock/

Prati ili ne prati pečurke je pitanje koje se često postavlja u kulinarskim krugovima, među profesionalnim kuvarima i amaterima, a odgovori mogu biti kontradiktorni. Neki tvrde da pečurke nikada ne treba prati, dok drugi ne mogu da zamisle kuvanje bez temeljnog ispiranja. Istina je – negde između.

Pečurke su svestrani dodatak jelima ili odlična osnova za njih. Pohovane, pržene, dinstane, u supama, sosovima… uvek su dobrodošle na svakoj trpezi, a njihova moć da upijaju druge ukuse i prilagođavaju se „društvu“ u kojem ih pripremate je prilično fascinantna, piše Punkufer.hr.

Upravo ta njihova upijajuća, sunđerasta priroda je razlog zašto se pranje pečuraka pod vodom tradicionalno smatralo ogromnom greškom. Verovalo se da će voda prodreti u njihovu unutrašnjost i učiniti ih kašastim i bljutavim.

Međutim, nekoliko kulinarskih eksperimenata, na primer onih časopisa Serious Eats, Cook’s Illustrated ili Harold McGee, pokazalo je da pečurke zapravo ne upijaju toliko vode koliko se ranije mislilo. Razlika u težini pre i posle brzog ispiranja bila je – zanemarljivo mala.

Prati ili ne prati pečurke?

Odgovor zavisi prvenstveno od vrste pečurke, njenog porekla i načina na koji planirate da je pripremite. Ako volite da isperete pečurke, uvek to uradite pre nego što ih seckate.

Gajene pečurke koje kupujete u prodavnici (šampinjoni, portobelo pečurke) su obično već čiste, jer su uzgajane u kontrolisanim uslovima, pa ako nema vidljive prljavštine, dovoljno je da ih obrišete suvim ili vlažnim papirnim ubrusom ili kuhinjskom četkom. Ako su i dalje prljave, mogu se kratko isprati pod hladnom mlazom vode, zatim dobro ocediti i osušiti papirnim ubrusom.

Međutim, pečurke sa izloženim listovima ispod šešira (bukovače, lisičarke, šitake, portobelo pečurke) su veoma osetljive na vlagu, pa je najbolje da ih ne perete vodom, već da ih nežno očistite suvom ili vlažnom krpom.

Pečurke bez izloženih listova (šampinjoni, vrganji) mogu podneti brzo ispiranje u cediljci, a nakon ispiranja treba ih pažljivo osušiti kuhinjskim papirom.

Dobra je ideja brzo isprati šumske pečurke – da biste uklonili prljavštinu, insekte i bakterije. Najbolje je da ih prvo dobro protresete u papirnoj kesi, zatim ih brzo isperete i odmah temeljno osušite.

Takođe je važno kada ih perete. Nikada nije dobra ideja oprati pečurke i ostaviti ih da odstoje. Ako ih perete, uvek to učinite neposredno pre kuvanja i uvek ih temeljno osušite.

Naravno, nikada ne možete pogrešiti sa „starom“ metodom uklanjanja prljavštine četkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari