likerFoto: Shutterstock/Cherries

Izrada domaćeg likera od kruške jednostavnija je nego što se čini, a dobijeni napitak verno dočarava aromu zrelih krušaka, uz dodatak začina koje sami odaberete.

Domaći liker od krušaka može biti odličan dodatak koktelima, desertima ili jednostavno piće za uživanje u hladnim večerima, piše net.hr.

Recept za domaći liker od krušaka

Sastojci:

  • 6 veoma zrelih krušaka (sorte poput viljamovke ili Boskove bočice su odličan izbor)
  • 750 ml votke ili rakije (loze ili jabukovače)
  • 2-3 šolje šećera (možete koristiti beli, smeđi ili demerara šećer za bogatiji ukus)
  • 2 šolje vode
  • 1 kašika rendane kore neprskanog limuna

Začini po izboru:

  • 2 štapića cimeta
  • 1 zvezdasti anis
  • 1 mahuna vanile, presečena po dužini
  • Nekoliko karanfilića

Priprema:

  1. Dobro operite kruške, oljuštite ih, uklonite košticu i semenke i isecite na kriške ili kockice. Stavite isečene kruške i rendanu koru limuna u veliku staklenu teglu.
  2. Sipajte vodu u šerpu i dodajte šećer. Zagrevajte na srednjoj vatri i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Ako koristite začine poput cimeta, anisa ili vanile, dodajte ih u sirup i ostavite da se lagano krčka 5-10 minuta da bi se oslobodile arome. Sklonite sa vatre i ostavite sirup da se potpuno ohladi.
  3. Prelijte kruške u tegli ohlađenim šećernim sirupom (proceđenim od začina ako je potrebno). Zatim dodajte alkohol. Ako koristite cele začine poput karanfilića, možete ih sada direktno dodati u teglu.
  4. Čvrsto zatvorite teglu i lagano je promućkajte da se svi sastojci sjedine. Teglu čuvajte na hladnom i tamnom mestu (kao što je ostava) i ostavite da odstoji oko četiri nedelje. Preporučuje se da teglu promućkate svakih nekoliko dana kako bi se ukusi bolje proželi.
  5. Procedite tečnost kroz gazu ili veoma finu cediljku da biste uklonili sve komadiće voća i začina. Za kristalno čist liker, postupak ceđenja možete ponoviti dva puta.
  6. Sipajte dobijeni liker u pripremljene sterilisane staklene boce i čvrsto ih zatvorite.

Iako je liker odmah spreman za piće, njegov ukus će se razviti i dodatno zaokružiti ako ga ostavite da odstoji još nekoliko nedelja pre serviranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari