Foto: Shutterstock/CherriesIzrada domaćeg likera od kruške jednostavnija je nego što se čini, a dobijeni napitak verno dočarava aromu zrelih krušaka, uz dodatak začina koje sami odaberete.
Domaći liker od krušaka može biti odličan dodatak koktelima, desertima ili jednostavno piće za uživanje u hladnim večerima, piše net.hr.
Recept za domaći liker od krušaka
Sastojci:
- 6 veoma zrelih krušaka (sorte poput viljamovke ili Boskove bočice su odličan izbor)
- 750 ml votke ili rakije (loze ili jabukovače)
- 2-3 šolje šećera (možete koristiti beli, smeđi ili demerara šećer za bogatiji ukus)
- 2 šolje vode
- 1 kašika rendane kore neprskanog limuna
Začini po izboru:
- 2 štapića cimeta
- 1 zvezdasti anis
- 1 mahuna vanile, presečena po dužini
- Nekoliko karanfilića
Priprema:
- Dobro operite kruške, oljuštite ih, uklonite košticu i semenke i isecite na kriške ili kockice. Stavite isečene kruške i rendanu koru limuna u veliku staklenu teglu.
- Sipajte vodu u šerpu i dodajte šećer. Zagrevajte na srednjoj vatri i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Ako koristite začine poput cimeta, anisa ili vanile, dodajte ih u sirup i ostavite da se lagano krčka 5-10 minuta da bi se oslobodile arome. Sklonite sa vatre i ostavite sirup da se potpuno ohladi.
- Prelijte kruške u tegli ohlađenim šećernim sirupom (proceđenim od začina ako je potrebno). Zatim dodajte alkohol. Ako koristite cele začine poput karanfilića, možete ih sada direktno dodati u teglu.
- Čvrsto zatvorite teglu i lagano je promućkajte da se svi sastojci sjedine. Teglu čuvajte na hladnom i tamnom mestu (kao što je ostava) i ostavite da odstoji oko četiri nedelje. Preporučuje se da teglu promućkate svakih nekoliko dana kako bi se ukusi bolje proželi.
- Procedite tečnost kroz gazu ili veoma finu cediljku da biste uklonili sve komadiće voća i začina. Za kristalno čist liker, postupak ceđenja možete ponoviti dva puta.
- Sipajte dobijeni liker u pripremljene sterilisane staklene boce i čvrsto ih zatvorite.
Iako je liker odmah spreman za piće, njegov ukus će se razviti i dodatno zaokružiti ako ga ostavite da odstoji još nekoliko nedelja pre serviranja.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


