jabukaFoto: Shutterstock/Oksana Mizina

Kada se miris sveže kuvanog džema od jabuka proširi kuhinjom, teško je ostati ravnodušan…

Ovaj recept je jednostavan, ne zahteva mnogo sastojaka, a rezultat je savršen – gust, mirisan i idealan za mazanje na topli tost ili palačinke, piše Zadovoljna.hr.

Domaći džem od jabuka

Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • 1 šolja vode
  • ½ kg šećera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • prstohvat limunske kiseline

Priprema:

  1. Operite i oljuštite jabuke, uklonite koštice i isecite na manje komade.
  2. Stavite jabuke u šerpu, dodajte šolju vode i kuvajte dok potpuno ne omekšaju.
  3. Kuvane jabuke usitnite u glatki pire pomoću štapnog miksera ili blendera.
  4. Vratite pire u šerpu, dodajte šećer, limunov sok i prstohvat limunske kiseline, pa dobro promešajte.
  5. Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok se smesa ne pretvori u gust, sjajan džem.
  6. Vruć džem sipajte u tople i sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopačke da biste stvorili vakuum.
  7. Za dodatnu aromu možete dodati prstohvat cimeta ili malo vanile – to će savršeno naglasiti ukus jabuke.
  8. Ovaj džem možete mazati na hleb, tost, palačinke ili ih koristiti za pripremu raznih kolača, punjenje slatkih kiflica, pita i slično. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari