Foto: Shutterstock/Oksana MizinaKada se miris sveže kuvanog džema od jabuka proširi kuhinjom, teško je ostati ravnodušan…
Ovaj recept je jednostavan, ne zahteva mnogo sastojaka, a rezultat je savršen – gust, mirisan i idealan za mazanje na topli tost ili palačinke, piše Zadovoljna.hr.
Domaći džem od jabuka
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 1 šolja vode
- ½ kg šećera
- 1 kašičica limunovog soka
- prstohvat limunske kiseline
Priprema:
- Operite i oljuštite jabuke, uklonite koštice i isecite na manje komade.
- Stavite jabuke u šerpu, dodajte šolju vode i kuvajte dok potpuno ne omekšaju.
- Kuvane jabuke usitnite u glatki pire pomoću štapnog miksera ili blendera.
- Vratite pire u šerpu, dodajte šećer, limunov sok i prstohvat limunske kiseline, pa dobro promešajte.
- Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok se smesa ne pretvori u gust, sjajan džem.
- Vruć džem sipajte u tople i sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopačke da biste stvorili vakuum.
- Za dodatnu aromu možete dodati prstohvat cimeta ili malo vanile – to će savršeno naglasiti ukus jabuke.
- Ovaj džem možete mazati na hleb, tost, palačinke ili ih koristiti za pripremu raznih kolača, punjenje slatkih kiflica, pita i slično. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


