Evo kako da napravite pravo testo za picu, baš kao Italijani 1Foto: Jiří Hamhalter / Panthermedia / Profimedia

Iako su sastojci testa za picu uvek standardni – voda, kvasac, šećer, so, ulje i brašno – pravi italijanski recept uključuje specifičan način pripreme koji čini razliku.

Stručnjak sa bloga From Chef to Home podelio je precizne korake kako da napravite originalno italijansko testo.

Prvo, aktivirajte kvasac dodajući suvi kvasac i šećer u toplu vodu. Nakon otprilike pet minuta trebalo bi da se pojavi pena na površini, što znači da je kvasac aktiviran. Ako nema pene, voda je verovatno bila previše hladna ili topla.

Kada se kvasac aktivira, tečnost prebacite u posudu za mešanje i dodajte šolju brašna. Započnite mešanje, a zatim dodajte so i ulje. Ovaj redosled je važan – so može oslabiti dejstvo kvasca, dok ulje pomaže da testo bude mekano i elastično.

Postepeno dodajte preostalo brašno, vodeći računa da testo bude mekano i pomalo lepljivo, ali ne previše. Mesite testo 5-8 minuta mikserom ili 10-12 minuta rukama, dok ne postane glatko i mekano, poput bebine kože.

Nakon toga, oblikujte loptu od testa i ostavite ga da se diže 45 minuta do sat vremena, dok se ne udvostruči u veličini.

Za bolji ukus i teksturu, preporučuje se da testo odstoji u frižideru nekoliko dana, što omogućava bolji razvoj ukusa. Mnoge picerije ostavljaju testo da fermentira tokom noći ili duže.

Sastojci:

1 i 1/3 šolje filtrirane vode

1 kesica suvog aktivnog kvasca

1 kašika šećera

2,5 kašike maslinovog ulja

1 kašika krupne soli

3 šolje visokoproteinskog brašna (približno)

Priprema:

Rastvorite šećer u toploj vodi i dodajte kvasac. Sačekajte da se stvori pena.

Prebacite tečnost u posudu za mešanje, dodajte šolju brašna i dobro promešajte.

Dodajte so i ulje, a zatim postepeno dodajte ostatak brašna dok ne dobijete glatko, pomalo lepljivo testo.

Ostavite testo da odstoji dok se ne udvostruči (45 minuta do sat vremena).

Nakon toga, testo je spremno za oblikovanje i dodatak sastojaka po želji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari