Foto: Shutterstock/AlexeiLogvinovichRecept za feta pastu već godinama povremeno kruži TikTok-om, a popularnost mu ne opada. Ovo jelo pokazuje da neki trendovi na ovoj mreži nisu prolazni i da viralni recepti zaista mogu biti vrlo ukusni!
Feta pasta je brzo, jednostavno i ukusno jelo koje je odlično rešenje u danima kada nam se ne kuva, ili nemamo mnogo vremena za duge sesije kuvanja…
Milioni pregleda
Zapravo, ovo jelo je delovalo previše jednostavno da bi bilo ukusno. Samo ubacite komad feta sira i paradajz u rernu, i dok se peče, skuvate testeninu, a zatim sve pomešate. Odlična ideja, i svaka čast onome ko se prvi dosetio. Video snimci sa haštagom #fetapasta već nekoliko godina dobijaju milione pregleda, što je dokaz da je ovaj trend zaživeo među ljubiteljima brzih i ukusnih jela, piše Miss7.
Konstantna temperatura pečenja
Da bi vaša feta pasta bila još ukusnija, pecite čeri paradajz i feta sir ukupno 40 minuta na 200 stepeni. Neki recepti preporučuju pečenje pola sata na 200 stepeni, a zatim povećanje temperature na najjaču u poslednjih 10 minuta. Međutim, u ovom slučaju, posebno ako jelu dodate beli luk i sveže začinsko bilje, mogli bi da izgore i jelo bi moglo da dobije loš zagoreli ukus…
@thehungerdiaries Tried the viral #fetapasta by @feelgoodfoodie + it was #easyrecipe #bakedfeta #bakedfetapasta #foodtiktok #foodie #foryou #fyp #feta #pasta ♬ original sound – The Hunger Diaries
Odlični dodaci
Pored čeri paradajza i feta sira, jelu možete dodati i ljutiku, isečenu na četvrtine, i čenove belog luka, što će mu dati odličnu aromu. Dodajte ljutu papričicu, timijan, biber… A kora limuna dodata nakon pečenja podići će jelo na viši nivo! Obavezno dodajte malo vode u kojoj se kuvala pasta, tako će se sos bolje homogenizovati i postati svilenkast i bolje se sjediniti sa pastom. Takođe, neki dodaju tikvice, škampe… -mogućnosti su beskrajne!
Ispod je odličan recept za feta pastu. Količina je dovoljna za 3-4 porcije, a ukupno vreme kuvanja je 45 minuta. Rerna sama obavlja većinu posla, dok vi odmarate i srećno trljate ruke.
Feta pasta
Sastojci:
- 1,25 kg čeri paradajz
- 1 ljutika
- 3 čena belog luka
- so
- sveže mleveni crni biber
- ljute papričice
- 250 g feta sira
- 0,25 vezice timijana
- 300 g pene paste
- korica jednog limuna
- sveži bosiljak
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni.
- U velikoj vatrostalnoj posudi pomešajte paradajz, ljutiku, beli luk i maslinovo ulje (sačuvajte 1 kašiku za kasnije). Začinite solju i biberom.
- Stavite komad feta sira u sredinu vatrostalne posude i prelijte preostalom kašikom maslinovog ulja.
- Listove timijana iscepkajte preko paradajza.
- Pecite 40 do 45 minuta, ili dok čeri paradajz ne počne da puca, a feta sir ne porumeni.
- U međuvremenu, u velikoj šerpi sa slanom vodom skuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju.
- Sačuvajte ½ do 1 šolje vode u kojoj se kuvala testenina za sos.
- Dodajte testeninu, vodu u kojoj se kuvala testenina i rendanu koru limuna u posudu u kojoj su se kuvali paradajz i feta sir i mešajte dok se dobro ne sjedine. Ukrasite listovima bosiljka i poslužite. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


