kupusFoto: Shutterstock/melei5

Mirisno, jednostavno i domaće — kupus sa flekicama je pravo utočište ukusa iz detinjstva. Idealno rešenje kada želite lagan, ali hranljiv obrok koji podseća na kuhinju naših baka. Brzo se priprema, a svaka porcija nosi toplinu doma i jednostavnost tradicionalne kuhinje.

Znate ona voljena tradicionalna jela koja su se jela, i još uvek se jedu, u mnogim domovima, jela koja su sinonim za bezbrižnost i hranu koju pamtimo? Jedno od takvih jela je i kupus sa flekicama. Sam pomen ovog jela vraća nam u sećanje toplinu bakine kuhinje, lonac iz kojeg se dimi gusta para, a miris svežeg bibera nam bocka nozdrve.

Ovo bogato jelo možete jesti samostalno, sa grilovanom kobasicom ili kao prilog uz ukusna grilovana rebra. Evo recepta, koji prenosimo sa sajta Punkufer.hr:

Kups sa flekicama

Sastojci:

Za flekice:

  • 300 g običnog brašna
  • 3 jajeta
  • prstohvat soli
  • malo hladne vode

Ostalo:

  • 1 velika glavica svežeg kupusa (oko 1 kg)
  • 1 veliki crni luk
  • 1-2 kašike masti
  • 1 kašika šećera
  • so, biber

Priprema:

  1. Prvo, spremite flekice – prosejte brašno u činiju, dodajte prstohvat soli, promešajte i dodajte jaja i nekoliko kašika hladne vode. Umesite glatko testo, ako je testo previše mekano, dodajte još brašna. Oblikujte testo u kuglu, pokrijte je krpom i ostavite da odstoji.
  2. Zatim podelite testo na tri dela i svaki deo razvaljajte što tanje možete (krpice mogu biti malo deblje). Slažite testo jedan na drugi, lagano pobrašnite svaki list da se ne lepi, pa oštrim nožem isecite deblje trake, a trake na kvadrate, odnosno flekice.
  3. Očistite kupus od spoljnih listova, prepolovite ga i uklonite tvrdi koren, pa kupus isecite na trake.
  4. Zagrejte mast u šerpi, dodajte sitno seckani luk i dinstajte dok ne omekša i postane staklast, zatim dodajte šećer i dinstajte još malo da se šećer malo karamelizuje. Dodajte seckani kupus, posolite ga i krčkajte 10-15 minuta, dok kupus malo ne omekša.
  5. U međuvremenu, u velikoj šerpi skuvajte flekice u slanoj vodi, ocedite ih i dodajte kupusu.
  6. Promešajte, krčkajte sve zajedno još nekoliko minuta, obilno začinite biberom i odmah poslužite uz dodatak po želji. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari