Foto: Shutterstock/melei5 Mirisno, jednostavno i domaće — kupus sa flekicama je pravo utočište ukusa iz detinjstva. Idealno rešenje kada želite lagan, ali hranljiv obrok koji podseća na kuhinju naših baka. Brzo se priprema, a svaka porcija nosi toplinu doma i jednostavnost tradicionalne kuhinje.
Znate ona voljena tradicionalna jela koja su se jela, i još uvek se jedu, u mnogim domovima, jela koja su sinonim za bezbrižnost i hranu koju pamtimo? Jedno od takvih jela je i kupus sa flekicama. Sam pomen ovog jela vraća nam u sećanje toplinu bakine kuhinje, lonac iz kojeg se dimi gusta para, a miris svežeg bibera nam bocka nozdrve.
Ovo bogato jelo možete jesti samostalno, sa grilovanom kobasicom ili kao prilog uz ukusna grilovana rebra. Evo recepta, koji prenosimo sa sajta Punkufer.hr:
Kups sa flekicama
Sastojci:
Za flekice:
- 300 g običnog brašna
- 3 jajeta
- prstohvat soli
- malo hladne vode
Ostalo:
- 1 velika glavica svežeg kupusa (oko 1 kg)
- 1 veliki crni luk
- 1-2 kašike masti
- 1 kašika šećera
- so, biber
Priprema:
- Prvo, spremite flekice – prosejte brašno u činiju, dodajte prstohvat soli, promešajte i dodajte jaja i nekoliko kašika hladne vode. Umesite glatko testo, ako je testo previše mekano, dodajte još brašna. Oblikujte testo u kuglu, pokrijte je krpom i ostavite da odstoji.
- Zatim podelite testo na tri dela i svaki deo razvaljajte što tanje možete (krpice mogu biti malo deblje). Slažite testo jedan na drugi, lagano pobrašnite svaki list da se ne lepi, pa oštrim nožem isecite deblje trake, a trake na kvadrate, odnosno flekice.
- Očistite kupus od spoljnih listova, prepolovite ga i uklonite tvrdi koren, pa kupus isecite na trake.
- Zagrejte mast u šerpi, dodajte sitno seckani luk i dinstajte dok ne omekša i postane staklast, zatim dodajte šećer i dinstajte još malo da se šećer malo karamelizuje. Dodajte seckani kupus, posolite ga i krčkajte 10-15 minuta, dok kupus malo ne omekša.
- U međuvremenu, u velikoj šerpi skuvajte flekice u slanoj vodi, ocedite ih i dodajte kupusu.
- Promešajte, krčkajte sve zajedno još nekoliko minuta, obilno začinite biberom i odmah poslužite uz dodatak po želji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


