fokačaFoto: Shutterstock/Magdanatka

Ako tražite najbolji, najlakši i najbrži recepta za čuvenu italijansku fokaču – na pravom ste mestu!

Sve što ti treba je malo strpljenja i osnovne namirnice: brašno, voda, kvasac, maslinovo ulje i so. Za oko 25 minuta pripreme, 20 minuta pečenja i nešto vremena za dizanje testa, dobićete mekanu, mirisnu i ukusnu lepinju – savršenu za sendviče, kao prilog ili jednostavno uz maslinovo ulje i začine. Evo recepta, koji prenosimo sa sajta Punkufer.hr:

Italijanska fokača

Sastojci:

  • 500 g brašna + za posipanje
  • 7 g suvog kvasca
  • 2 kašičice morske soli
  • maslinovo ulje
  • 1 kašičica krupne morske soli
  • grančice ruzmarina

Priprema:

  1. Stavite brašno u veliku posudu. Umešajte kvasac u jednu stranu brašna, a finu so u drugu i sve promešajte. So se odvaja od kvasca, tako da ga ne deaktivira.
  2. Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte 2 kašike ulja. Postepeno sipajte 350-400 ml mlake vode dok ne dobijete blago lepljivo testo (možda vam neće biti potrebna sva voda).
  3. Pospite radnu površinu brašnom i prebacite testo na nju. Mesite 5-10 minuta dok testo ne postane mekano i manje lepljivo. Zatim ga prebacite u čistu posudu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 1 sat dok se ne udvostruči.
  4. Podmažite pravougaoni, plitki pleh za pečenje (25 x 35 cm). Prebacite testo na radnu površinu, pa ga razvaljajte na veličinu kalupa. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da naraste još 35-45 minuta.
  5. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Pritisnite prste u testo da napravite udubljenja. Pomešajte kašiku i po maslinovog ulja, kašiku vode i prstohvat soli i prelijte preko hleba. Ugurajte grančice ruzmarina u udubljenja u testu.
  6. Pecite 20 minuta dok ne porumeni. Dok je hleb još vruć, poprskajte sa još jednom ili dve kašike maslinovog ulja, isecite i poslužite. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari