Friteze na vruć vazduh mogu da budu vrlo opasne ako ih pogrešno koristite 1Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

 

Friteze na vruć vazduh, poznate kao airfryeri, koriste brzu cirkulaciju toplote za pripremu hrane, omogućavajući nam da uživamo u hrskavom pečenom krompiru i drugim jelima bez potrebe za uljem i tradicionalnim prženjem.

Poslednjih godina, ove friteze postale su nezaobilazni uređaj u mnogim kuhinjama. To nije iznenađujuće, s obzirom na to da nam omogućavaju da pripremimo gotovo svako jelo bez viška ulja i masti, a istovremeno skraćuju vreme kuvanja, što je za mnoge zaposlene osobe veoma važno. Pored toga, friteze su jeftinije od rerne ili mikrotalasne, pa možete da kuvate koliko god želite i šta god želite, a da pritom ne trošite puno novca, navodi UNILAD.

Na osnovu iskustava korisnika društvenih mreža, friteze su toliko praktične da ih neki ljudi čak nose sa sobom na odmor i koriste ih za pripremu prazničnih obroka, poput božićnog ručka. U svakom slučaju, ovaj svestrani uređaj je dobrodošao dodatak svakom domu. Međutim, možda niste potpuno sigurni kako funkcionišu i niste upoznati sa mogućim zdravstvenim rizicima ako se ne koriste pravilno.

Friteze koriste brzu cirkulaciju toplote za pripremu hrane, što omogućava da uživamo u hrskavim jelima, poput krompira, bez potrebe za uljem. Zbog toga se često smatraju zdravijom alternativom tradicionalnom prženju. Ipak, ako se ne koriste ispravno, obroci pripremljeni u fritezi mogu predstavljati zdravstveni rizik, tvrdi britanski lekar dr Karan Rajan.

Na društvenim mrežama, d. Rajan je objasnio zašto je važno pravilno održavati i čistiti friteze.

@dr.karanrToxic air fryers?!

♬ original sound – Dr Karan Raj

Govoreći sa svojim pratiocima na TikToku, dr Rajan je otkrio da je unutrašnjost friteze obložena supstancama poznatim kao polifluorovane alkilne supstance (PFAS). Ove hemikalije se koriste u ambalaži hrane, kozmetici, nelepljivom posuđu i tepisima.

Prema Američkom društvu za rak, PFAS mogu predstavljati zdravstveni rizik jer se teško razgrađuju i mogu dugo ostati u životnoj sredini i ljudskom telu. Istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazala su da izlaganje PFOA može povećati rizik od određenih tumora, uključujući tumore jetre, testisa, dojke i pankreasa.

„Druge studije sugerišu moguću povezanost sa rakom prostate, bešike, dojke i jajnika. Međutim, nisu sve studije dale iste rezultate i potrebno je više istraživanja kako bi se ovi nalazi potvrdili“, objasnili su stručnjaci.

Dr Rajan je međutim naglasio da je ovaj problem prisutan samo ako je friteza oštećena.

„Dokle god ne planirate da pojedete unutrašnji sloj friteze, bićete u redu. Ako ste stvarno zabrinuti zbog nelepljivog premaza, možete koristiti fritezu od keramike ili nerđajućeg čelika. Najbolje je da izbegavate grebanje unutrašnjosti friteze tokom kuvanja i čišćenja kako biste smanjili rizik da se premaz skine i završi u vašoj hrani“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari