gamboriGaambori, foto: Daniel Grill / Tetra Images / Profimedia

Kada se tokom posta poželi nešto drugačije, lagano, ali ipak posebno, gambori su savršen izbor.

Gambori važe za ekskluzivniju namirnicu, ali zamrznuti nisu preskupi.

Pravilno spremljeni, zadržavaju sočnost i puni morski ukus, a uz nekoliko osnovnih sastojaka postaju elegantno posno jelo koje se podjednako dobro uklapa u svakodnevni obrok ili svečaniju posnu prazničnu trpezu.

Gambori iz tiganja (od zamrznutih gambora)

Sastojci (za 2–3 osobe):

500 g zamrznutih gambora (oljuštenih ili sa repom)

3–4 čena belog luka

4–5 kašika maslinovog ulja

Sok od 1 limuna

So, po ukusu

Sveže mleveni biber, po ukusu

Peršun, sitno seckan

Priprema:

Zamrznuti gambori se najpre pravilno odmrznu. Najbolje je da se izvade iz zamrzivača i ostave u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Ako nema vremena, mogu se staviti u cediljku i kratko isprati hladnom vodom, ali je važno da se potom dobro ocede i osuše papirnim ubrusom. Ovo je ključan korak kako gambori ne bi pustili vodu prilikom pečenja.

U većem tiganju zagreje se maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodaje se sitno seckan beli luk i kratko se proprži, tek toliko da zamiriše, vodeći računa da ne potamni jer bi mogao da zagorči jelo.

Gambori se zatim dodaju u tiganj u jednom sloju. Prže se kratko, po 2–3 minuta sa svake strane, dok ne promene boju i dobiju blago ružičastu nijansu. Tokom pečenja se posole i pobibere po ukusu.

Pred sam kraj dodaje se sok od limuna, a tiganj se blago protrese ili se gambori kratko promešaju kako bi se ukusi povezali. Jelo se skida sa vatre čim gambori omekšaju, jer predugo pečenje može učiniti da postanu gumeni.

Na kraju se posipaju sitno seckanim peršunom i odmah služe.

Predlog za serviranje:

Posni gambori se odlično slažu uz bareni krompir, blitvu sa maslinovim uljem ili parče prepečenog hleba. Mogu se poslužiti i kao lagano predjelo ili glavno jelo uz jednostavnu salatu, kada se želi posni obrok sa dozom elegancije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari