Foto: Shutterstock/Tatiana VolgutovaDonosimo recept za gaspačo – osvežavajuću, tradicionalnu špansku supu od svežeg povrća koja se priprema potpuno bez kuvanja.
Ova hladna supa potiče iz andaluzijske kuhinje, mada postoje pretpostavke da joj koreni sežu do arapske gastronomije. Smatra se da su je u Španiju i Portugal doneli Mavari, gde je vremenom postala jedno od omiljenih letnjih jela.
Gaspačo ne mora biti samo supa, može biti i lagani letnji obrok koji će vas osvežiti, okrepiti i iznenaditi. Supa se služi sa kockicama hleba i peršunom ili bosiljkom, po želji, piše Miss7.
Gaspačo
Sastojci:
- 3 srednje velika paradajza
- krastavac srednje veličine ili pola velikog
- crvena paprika
- zelena paprika
- mali crni luk
- 2 čena belog luka
- ½ dl maslinovog ulja
- 1/2 limuna (sok)
- kašika balzamiko sirćeta
- so
- biber
- 5-6 svežih listova bosiljka
- ljuta paprika po ukusu.
Priprema:
- Ako želite da skinete koru sa paradajza, zarežite X na sredini dna i stavite ga u ključalu vodu na minut ili dva, a zatim odmah u ledenu vodu na isto vreme. Kora će se tada lako oljuštiti. Ako vam ne smeta kora, možete pripremiti gaspačo bez ljuštenja paradajza.
- Iseckajte povrće i stavite ga u blender i dodajte ostale sastojke.
- Izblendirajte i to je to.
- Poslužite sa prepečenim hlebom ili krutonima, a po želji pospite svežim peršunom ili bosiljkom.
Savet plus:
Gaspačo je najbolje jesti hladan, ali ako nemate puno vremena za hlađenje i imate kockice leda u zamrzivaču, dodajte 4 do 5 kockica drugi put kada je izblendirate i supa će biti prilično sveža. Ako možete, ostavite je da se hladi u frižideru najmanje pola sata.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


