mesni rolatMesni rolat, foto: Brent Hofacker / Alamy / Profimedia

Ako tražite jelo koje će ostaviti utisak na prazničnoj trpezi, ovaj glazirani mesni rolat je pravi izbor.

Mesni rolat, sočan, aromatičan i premazan slatko-kiselim sosom, ovaj rolat je idealan uz krompir pire, sezonsku salatu ili kuvana jaja. Jednostavan za pripremu, a bogat ukusom!

Vreme pripreme:

Priprema: 10 minuta

Pečenje: 1 sat i 10 minuta

Porcije: 6

Sastojci za mesni rolat

Za glazuru:

120 ml kečapa

80 g smeđeg šećera

1 kašika limunovog soka

1 kašičica senfa u prahu

Za mesnu smesu:

900 g mlevenog junećeg mesa

3 kriške hleba, usitnjene

1/4 šolje sitno seckanog crnog luka

1 veliko jaje, umućeno

1 kašičica goveđe supe u granulama (bujon)

2 kašike limunovog soka (ostatak od ukupne količine)

Priprema:

Zagrejte rernu na 175°C.

U manjoj posudi pomešajte kečap, smeđi šećer, 1 kašiku limunovog soka i senf u prahu. To će biti glazura.

U većoj činiji sjedinite mleveno meso, hleb, seckani crni luk, jaje, bujon i preostale 2 kašike limunovog soka. Dodajte trećinu pripremljene glazure i sve dobro izmešajte.

Smesu prebacite u kalup za hleb (dimenzije otprilike 13×23 cm), blago pritisnite i poravnajte.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 60 minuta. Zatim izvadite rolat, odlijte višak masnoće i premažite ostatkom glazure. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta.

Savet za serviranje:

Uz ovaj rolat odlično idu pečeni krompirići, šarena ruska salata ili prolećna mešavina zelenila. Možete ga poslužiti i hladnog, sečenog na tanke kriške – odličan je i kao deo uskršnjeg doručka.

Nutritivne vrednosti (po porciji):

Kalorije: 589

Masti: 42 g

Ugljeni hidrati: 25 g

Proteini: 28 g

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari