Mesni rolat, foto: Brent Hofacker / Alamy / ProfimediaAko tražite jelo koje će ostaviti utisak na prazničnoj trpezi, ovaj glazirani mesni rolat je pravi izbor.
Mesni rolat, sočan, aromatičan i premazan slatko-kiselim sosom, ovaj rolat je idealan uz krompir pire, sezonsku salatu ili kuvana jaja. Jednostavan za pripremu, a bogat ukusom!
Vreme pripreme:
Priprema: 10 minuta
Pečenje: 1 sat i 10 minuta
Porcije: 6
Sastojci za mesni rolat
Za glazuru:
120 ml kečapa
80 g smeđeg šećera
1 kašika limunovog soka
1 kašičica senfa u prahu
Za mesnu smesu:
900 g mlevenog junećeg mesa
3 kriške hleba, usitnjene
1/4 šolje sitno seckanog crnog luka
1 veliko jaje, umućeno
1 kašičica goveđe supe u granulama (bujon)
2 kašike limunovog soka (ostatak od ukupne količine)
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C.
U manjoj posudi pomešajte kečap, smeđi šećer, 1 kašiku limunovog soka i senf u prahu. To će biti glazura.
U većoj činiji sjedinite mleveno meso, hleb, seckani crni luk, jaje, bujon i preostale 2 kašike limunovog soka. Dodajte trećinu pripremljene glazure i sve dobro izmešajte.
Smesu prebacite u kalup za hleb (dimenzije otprilike 13×23 cm), blago pritisnite i poravnajte.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 60 minuta. Zatim izvadite rolat, odlijte višak masnoće i premažite ostatkom glazure. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta.
Savet za serviranje:
Uz ovaj rolat odlično idu pečeni krompirići, šarena ruska salata ili prolećna mešavina zelenila. Možete ga poslužiti i hladnog, sečenog na tanke kriške – odličan je i kao deo uskršnjeg doručka.
Nutritivne vrednosti (po porciji):
Kalorije: 589
Masti: 42 g
Ugljeni hidrati: 25 g
Proteini: 28 g
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


