Pica u restoranu naplaaćena skuplje zbog začina, foto: Jenny Cundy / ImageSource / ProfimediaDodatni troškovi za posebne zahteve u restoranima često izazivaju nezadovoljstvo kod gostiju, a najnoviji primer dolazi iz Italije.
U popularnom restoranu u Bariju, gost je prilikom naručivanja pice od 15 evra zatražio prstohvat bibera. U mnogim italijanskim restoranima, ovakvi dodaci se obično ne naplaćuju, ali na računu je za začin obračunato 50 centi. Uz još jednu pizzu, nemačko pivo i vodu, ukupna suma iznosila je 38,50 evra. Gost nije očekivao ovakvu dodatnu naplatu, što je izazvalo njegovo iznenađenje.
Nakon što je izrazio nezadovoljstvo, restoran je objasnio da je reč o grešci u sistemu naplate. Ipak, slučaj je izazvao buru komentara na društvenim mrežama, gde su korisnici dodatne troškove nazivali „neprihvatljivima“ i „sramotnima“, dok su neki isticali da je razumljivo da posebni zahtevi imaju svoju cenu, piše Fenix magazin.
Koliko košta prazan tanjir
Slični slučajevi nisu retki. Od 2023. godine beleže se brojni primeri „dodatnih“ troškova u restoranima – u Komu je gostima naplaćeno rezanje tosta, u jednom restoranu se plaćao prazni tanjir za dete, dok je u italijanskoj kafeteriji čaša vode uz kafu koštala 70 centi. Poznata italijanska plivačica Elena Di Liddo platila je 1,50 evra za izostavljanje paradajza na pizzi. U Austriji, pak, par je morao doplatiti jedan evro za dodatnu viljušku uz desert koji su delili.
I kafa može skupo da vas košta
U Italiji se dodatno ističe i razlika u cenama kafe: napitak koji se konzumira za stolom često je znatno skuplji od kafe za poneti. Na primer, u Firenci je cappuccino za poneti koštao 2,00 evra, dok je isti napitak konzumiran za stolom naplaćen 6,00 evra. Takve prakse, naročito u turističkim područjima, izazivaju pomešane reakcije među potrošačima.
Ugostitelji objašnjavaju da su ovakvi troškovi opravdani kada su gosti unapred obavešteni. Posebni zahtevi, poput dodatnog posuđa ili specifične usluge, povećavaju troškove restorana, uključujući veći utrošak resursa i dodatno pranje posuđa. Stručnjaci ističu da je transparentnost ključna – ukoliko su dodatni zahtevi jasno naglašeni i unapred obračunati, naplata je opravdana i štiti interese restorana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


