Grčka torta: Ukusna poslastica koja osvajaju sve generacije 1Grčka torta, foto: avbpix / Alamy / Profimedia

Grčka torta je klasik domaće poslastičarske tradicije, a njena bogata tekstura i neodoljiv kremasti fil učiniće je omiljenom za sve prilike.

Grčka torta sa tri sloja kora, filom od žumanaca i bogatom dekoracijom, ovaj kolač je pravi izbor za svaku svečanost ili porodični ručak.

Sastojci:

Za jednu koru (a peku se 3):

5 belanaca

Prstohvat soli

5 kašika šećera

5 kašika mlevenog keksa

5 kašika mlevenih oraha

1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

15 žumanaca

150 g šećera

100 g gustina

750 ml mleka

300 g margarina

150 g izdrobljenog keksa

150 g seckanih pečenih oraha

100 g sitno seckane crne čokolade

100 g sitno seckane bele čokolade

Dekoracija:

Slatka pavlaka

Seckani orasi

Priprema:

Priprema kora: Belanca se prvo dobro umute sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Zatim se dodaju šećer, mleveni keks, mleveni orasi i prašak za pecivo, sve se dobro sjedini. Smese se ravnomerno rasporedi u tri pleha (obavezno prethodno obložena papirom za pečenje) i peče u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C, oko 20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.

Priprema fila: U velikoj šerpi, žumanca se dobro sjedine sa šećerom, a zatim se dodaju gustin i mleko. Smesu se kuva na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne. Kada se fil ohladi, dodaju se margarin, izdrobljeni keks, pečeni orasi i seckana čokolada. Sve se dobro sjedini u glatki krem.

Slaganje torte: Na prvu ohlađenu koru nanese se deo fila, zatim se stavi druga kora, pa ponovo fil i treća kora. Na kraju, tortu se prelije preostalim filom i ostavi u frižideru da se ohladi i stvrdne, najmanje 4 sata.

Dekoracija: Pre nego što se torta servira, na vrhu se istuče slatka pavlaka, koja se zatim pospe seckanim orasima, a možete da dodate i karamel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari