Foto: Shutterstock/Svetlana MonyakovaOdličan gulaš nije rezervisan samo za ljubitelje mesa — i bez njega može biti izuzetno ukusan. Ovaj gulaš od gljiva to savršeno potvrđuje.
Najbolji ukus gulaša dobićete korišćenjem raznovrsnih pečuraka – koristite sve, od šampinjona do šumskih pečuraka poput vrganja, sunčanica, lisičarki, smrčaka i sličnih jestivih vrsta, piše Punkufer.hr.
Važno je da odvojite dovoljno vremena za pripremu i da se ukusi sastojaka sjedine. Ne žurite sa procesom kuvanja – krčkajte sastojke na laganoj do srednjoj vatri oko sat vremena.
Mlevena paprika je takođe važna za ukus gulaša – investirajte u kvalitetnu slatku i ljutu dimljenu papriku jer će ona značajno poboljšati ukus vašeg gulaša od pečuraka. Evo recepta:
Gulaš od pečuraka
Sastojci:
- 700 g šumskih pečuraka
- 700 g šampinjona
- 700 g seckanog paradajza
- 400 g paprike
- 30 g mlevene slatke paprike
- 3-4 čena belog luka
- 2 velika krompira
- 2 lovorova lista
- 1,5 l povrtnog bujona
- 1 veliki crni luk
- 1 kašičica semena kima
- 1 kašičica mlevene ljute papričice
- biljno ulje po ukusu
- so i biber po ukusu
- pavlaka za serviranje, po želji
- sveži peršun za serviranje, po želji
Priprema:
- Zagrejte malo biljnog ulja u velikoj šerpi i propržite iseckane trakice crnog luka i papriku – dinstajte oko pet minuta dok povrće ne omekša.
- Zatim dodajte iseckane pečurke, začinite solju i biberom i kuvajte sve zajedno oko 10 minuta dok pečurke ne puste tečnost.
- Dodajte seckani beli luk i kim i dinstajte još oko minut.
- Sipajte povrtni bujon i seckani paradajz i sve dobro promešajte. Dodajte oljušten krompir isečen na kockice, mlevenu slatku i ljutu papriku, kao i lovorov list.
- Poklopite šerpu i kuvajte gulaš zajedno oko 45 minuta dok se krompir ne skuva, gulaš ne zgusne i ukusi se ne sjedine. Poslužite gulaš sa malo pavlake i svežeg peršuna. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


