gulašFoto: Shutterstock/Svetlana Monyakova

Odličan gulaš nije rezervisan samo za ljubitelje mesa — i bez njega može biti izuzetno ukusan. Ovaj gulaš od gljiva to savršeno potvrđuje.

Najbolji ukus gulaša dobićete korišćenjem raznovrsnih pečuraka – koristite sve, od šampinjona do šumskih pečuraka poput vrganja, sunčanica, lisičarki, smrčaka i sličnih jestivih vrsta, piše Punkufer.hr.

Važno je da odvojite dovoljno vremena za pripremu i da se ukusi sastojaka sjedine. Ne žurite sa procesom kuvanja – krčkajte sastojke na laganoj do srednjoj vatri oko sat vremena.

Mlevena paprika je takođe važna za ukus gulaša – investirajte u kvalitetnu slatku i ljutu dimljenu papriku jer će ona značajno poboljšati ukus vašeg gulaša od pečuraka. Evo recepta:

Gulaš od pečuraka

Sastojci:

  • 700 g šumskih pečuraka
  • 700 g šampinjona
  • 700 g seckanog paradajza
  • 400 g paprike
  • 30 g mlevene slatke paprike
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 velika krompira
  • 2 lovorova lista
  • 1,5 l povrtnog bujona
  • 1 veliki crni luk
  • 1 kašičica semena kima
  • 1 kašičica mlevene ljute papričice
  • biljno ulje po ukusu
  • so i biber po ukusu
  • pavlaka za serviranje, po želji
  • sveži peršun za serviranje, po želji

Priprema:

  1. Zagrejte malo biljnog ulja u velikoj šerpi i propržite iseckane trakice crnog luka i papriku – dinstajte oko pet minuta dok povrće ne omekša.
  2. Zatim dodajte iseckane pečurke, začinite solju i biberom i kuvajte sve zajedno oko 10 minuta dok pečurke ne puste tečnost.
  3. Dodajte seckani beli luk i kim i dinstajte još oko minut.
  4. Sipajte povrtni bujon i seckani paradajz i sve dobro promešajte. Dodajte oljušten krompir isečen na kockice, mlevenu slatku i ljutu papriku, kao i lovorov list.
  5. Poklopite šerpu i kuvajte gulaš zajedno oko 45 minuta dok se krompir ne skuva, gulaš ne zgusne i ukusi se ne sjedine. Poslužite gulaš sa malo pavlake i svežeg peršuna. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari