salataFoto: Shutterstock/Kritchai7752

Kada poraste temperatura, osvežavajuća jela poput svežeg povrća i voća postaju nam prirodan izbor. Ipak, to ne znači da treba da zaboravimo na proteine, kao što je meso, ili ugljene hidrate poput omiljene testenine. Zbog toga su obrok salate fantastičan izbor za letnje dane!

Hladna salata od testenine je idealna za eksperimentisanje u kuhinji, ali i za iskorišćavanje hrane kojoj ističe rok trajanja.

Ova salata odličan je izbor ako vam je ostalo pečene piletine. Ako vam se, pak, ne peče piletina, možete koristiti gotovu iz supermarketa.

Takođe, ako želite da povećate ukupnu količinu proteina, umesto klasične testenine od pšeničnog brašna, koristite proteinsku napravljenu od leblebija ili sočiva. Detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr, sledi u nastavku:

Hladna pileća salata

Sastojci:

  • 400 grama testenine
  • 200 grama pečene piletine
  • 100 grama smrznutog graška
  • 50 grama kukuruza
  • 1 sveža paprika
  • 100 grama čeri paradajza
  • nekoliko listova bosiljka

Za kremasti sos:

  • 200 grama grčkog jogurta
  • 75 grama majoneza
  • 1 kašika senfa
  • so i biber po ukusu

ili lagani dresing:

  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju.
  2. Dodajte zamrznuti grašak i/ili kukuruz u vodu pred kraj kuvanja. Možete koristiti i konzervirani grašak i kukuruz.
  3. Ocedite vodu i ostavite testeninu da se ohladi.
  4. Isecite pečenu piletinu na manje komade.
  5. Očistite papriku i iseckajte je na male kockice. Operite i prepolovite čeri paradajz.
  6. Pomešajte testeninu, piletinu i povrće u jednoj činiji. Izaberite da li želite da prelijete salatu lakšim sosom ili kremastim. Umutite sastojke za sos po želji i sjedinite sa testeninom.
  7. Ovako pripremljena salata može da „izdrži“ oko tri dana u frižideru.

Bonus saveti:

  • Za hladnu salatu od testenine možete koristiti bilo koju vrstu testenine, ali makarone, pene ili čak fuzili će najbolje „upiti“ sos.
  • Umesto mesa, možete dodati komadiće feta sira, kuvana jaja, kuvani pasulj, sočivo i leblebije, seckane sveže ili kisele krastavce, rendanu šargarepu i kupus… Mogućnosti su brojne!
  • Imajte na umu da će salata biti ukusnija drugog dana, odnosno kada se svi ukusi povežu, a testenina ih lepo upije. Prijatno!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari