Naučite šta je pravilna ishrana i primenjujte je. Ne preskačite obroke, rasporedite unos hrane na pet obroka dnevno – tri glavna i dve užine.

Vodite računa da količina i kalorijska vrednost unesene hrane bude u skladu sa dnevnim energetskim potrebama. Ukoliko ste gojazni, obavezno korigujte ishranu i životne navike.

Hrana treba da je raznovrsna i da u njoj bude zastupljeno 65 odsto ugljenih hidrata (žitarice, mahunarke, sveže povrće i voće), 20 odsto belančevina (mleko i mlečni proizvodi, meso, riba, jaja), i 15 procenata masti. Unos prostih šećera i slatkiša treba da bude od pet do 10 odsto. Prednost dajte kuvanim i pečenim jelima. Umereno konzumirajte so, kafu, alkohol. Svakodnevno upražnjavajte fizičku aktivnost minimum 15 do 30 minuta (šetnje, vožnje bicikla, džoging). Dovoljno se odmarajte: hronični zamor dovodi do ozbiljnih metaboličkih promena. Borite se protiv stresa. Koristite antioksidanse kao dodatke ishrani.

Sprečite prehlade i virusne infekcije unošenjem vitamina i vakcinisanjem protiv gripa. Redovno kontrolišite nivo šećera u krvi i urinu i beležite sve promene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari