Jgode, foto: Uwe Starke / ImageSource / ProfimediaSezona jagoda traje kratko, ali zato donosi pregršt slatkih i mirisnih mogućnosti.
Jagode su savršena namirnica.
Pre nego što se povuku sa pijaca i baštenskih redova, vredi ih iskoristiti do poslednje zrele bobice. U nastavku je pet recepata koji će očuvati njihov ukus i tokom ostatka godine.
1. Domaći džem od jagoda
Sastojci:
1 kg očišćenih jagoda
800 g šećera
Sok od jednog limuna
Priprema:
Jagode se prepolove i pomešaju sa šećerom i limunovim sokom. Ostave se da odstoje 2 sata, zatim se kuvaju na srednjoj vatri dok se ne zgusnu (oko 45 minuta). Džem se sipa u sterilisane tegle i zatvara dok je vruć.
2. Slatko od jagoda
Sastojci:
1 kg sitnijih jagoda
1,2 kg šećera
300 ml vode
1 limun (isečen na kolutove)
Priprema:
U vodi se kuva šećer dok se ne dobije gust sirup. Zatim se dodaju pažljivo oprane jagode i limun. Kuvanje traje oko 15 minuta – važno je ne mešati, već samo protresti šerpu. Slatko se sklanja sa vatre, skida se pena i ostavlja da se potpuno ohladi pre sipanja u tegle.
3. Sirup od jagoda
Sastojci:
2 kg jagoda
1,5 kg šećera
Sok od 2 limuna
Priprema:
Jagode se izgnječe i puste da puste sok preko noći. Sutradan se procedi kroz gazu, dodaju se šećer i limunov sok, i kuva se oko 20 minuta. Vruć sirup se sipa u sterilisane flaše. Čuva se na tamnom i hladnom mestu.
4. Brzi kolač sa jagodama i vanilom
Sastojci:
3 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
150 ml jogurta
100 ml ulja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
300 g jagoda (isečenih na polovine)
Priprema:
Umuti se smesa od jaja, šećera, vanilin šećera, jogurta i ulja. Doda se brašno s praškom za pecivo. Smesa se sipa u pleh, odozgo se poređaju jagode. Peče se na 180°C oko 30 minuta. Po želji, pospe se šećerom u prahu.
5. Jagodasti smoothie za osveženje
Sastojci:
200 g svežih jagoda
1 banana
200 ml mleka ili biljnog napitka
1 kašičica meda (po želji)
Par kockica leda
Priprema:
Sve sastojke ubaciti u blender i miksirati dok se ne dobije glatka smesa. Poslužiti odmah – hladno i mirisno!
Napomena:
Jagode su trenutno na vrhuncu, ali sezona im uskoro ističe. Iskoristite ih sada dok su slatke, zrele i najukusnije – bilo da ih zaledite, ukuvate ili smutite u čaši.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


