jagodeJgode, foto: Uwe Starke / ImageSource / Profimedia

Sezona jagoda traje kratko, ali zato donosi pregršt slatkih i mirisnih mogućnosti.

Jagode su savršena namirnica.

Pre nego što se povuku sa pijaca i baštenskih redova, vredi ih iskoristiti do poslednje zrele bobice. U nastavku je pet recepata koji će očuvati njihov ukus i tokom ostatka godine.

1. Domaći džem od jagoda

Sastojci:

1 kg očišćenih jagoda

800 g šećera

Sok od jednog limuna

Priprema:
Jagode se prepolove i pomešaju sa šećerom i limunovim sokom. Ostave se da odstoje 2 sata, zatim se kuvaju na srednjoj vatri dok se ne zgusnu (oko 45 minuta). Džem se sipa u sterilisane tegle i zatvara dok je vruć.

2. Slatko od jagoda

Sastojci:

1 kg sitnijih jagoda

1,2 kg šećera

300 ml vode

1 limun (isečen na kolutove)

Priprema:
U vodi se kuva šećer dok se ne dobije gust sirup. Zatim se dodaju pažljivo oprane jagode i limun. Kuvanje traje oko 15 minuta – važno je ne mešati, već samo protresti šerpu. Slatko se sklanja sa vatre, skida se pena i ostavlja da se potpuno ohladi pre sipanja u tegle.

3. Sirup od jagoda

Sastojci:

2 kg jagoda

1,5 kg šećera

Sok od 2 limuna

Priprema:
Jagode se izgnječe i puste da puste sok preko noći. Sutradan se procedi kroz gazu, dodaju se šećer i limunov sok, i kuva se oko 20 minuta. Vruć sirup se sipa u sterilisane flaše. Čuva se na tamnom i hladnom mestu.

4. Brzi kolač sa jagodama i vanilom

Sastojci:

3 jaja

200 g šećera

1 vanilin šećer

150 ml jogurta

100 ml ulja

250 g brašna

1 prašak za pecivo

300 g jagoda (isečenih na polovine)

Priprema:
Umuti se smesa od jaja, šećera, vanilin šećera, jogurta i ulja. Doda se brašno s praškom za pecivo. Smesa se sipa u pleh, odozgo se poređaju jagode. Peče se na 180°C oko 30 minuta. Po želji, pospe se šećerom u prahu.

5. Jagodasti smoothie za osveženje

Sastojci:

200 g svežih jagoda

1 banana

200 ml mleka ili biljnog napitka

1 kašičica meda (po želji)

Par kockica leda

Priprema:
Sve sastojke ubaciti u blender i miksirati dok se ne dobije glatka smesa. Poslužiti odmah – hladno i mirisno!

Napomena:
Jagode su trenutno na vrhuncu, ali sezona im uskoro ističe. Iskoristite ih sada dok su slatke, zrele i najukusnije – bilo da ih zaledite, ukuvate ili smutite u čaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari