supaSupa, foto: Sergii Koval / Alamy / Profimedia

Ako tražite savršenu supu za hladne dane ili trenutke kada vam treba prava doza utehe, italijanska „penicillin“ supa je pravi izbor.

Ova aromatična supa kombinuje piletinu, povrće, pastinu i parmezan u bogatom, kremastom bujonu, i sigurno će postati vaš omiljeni recept za supu sa testeninom.

Ova supa je idealna za hladne zimske večeri, kada želite nešto brzo, zasitno i aromatično. Bez obzira da li je pripremate za sebe ili porodicu, italijanska „penicillin“ supa donosi toplinu, utehu i savršen balans ukusa u svakoj kašici.

Poznata i kao „Sick Day Soup“ ili „Chicken Pastina Soup“, ova supa ima mali trik koji je izdvaja od obične pileće supe: povrće se prvo kuva, a zatim blendira i vraća u bujon, čime se dobija puniji ukus i savršena tekstura, piše allrecepies.com.

Pasta se kuva direktno u supi, dok sveži začini i kora parmezana dodaju dubinu i intenzitet ukusa.

Sastojci (za 6 porcija)

8 šolja pilećeg bujona sa smanjenim sadržajem soli

2 šolje seckanog crnog luka

1,5 šolje oljuštene i grubo seckane šargarepe

2 stabljike celera, grubo seckane

6 čenova belog luka, zgnječenih i oljuštenih

3/4 kašičice krupne soli

4 grančice timijana

2 sveža lovorova lista

1 kora parmezana (oko 60 g), plus rendani parmezan za posipanje

4 unce (oko 115 g) suve pastine

2 šolje cepkne piletine (pečene ili barene)

Svež peršun za dekoraciju

Priprema

U velikom loncu ili manjoj šerpi zagrejte bujon sa lukom, šargarepom, celerom, belim lukom i solju. Pustite da provri, smanjite temperaturu i krčkajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.

Povrće i 1 šolju bujona prebacite u blender. Pokrijte blender čistom kuhinjskom krpom i blendirajte dok smesa ne postane glatka (oko 30 sekundi). Vratite smesu u lonac sa supom i promešajte.

Dodajte timijan, lovorov list i koru parmezana. Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i dodajte pastinu. Krčkajte 18–20 minuta, povremeno mešajući. Poslednja 3 minuta dodajte rendanu piletinu.

Skinite sa vatre i uklonite grančice timijana, lovorov list i koru parmezana.

Poslužite odmah, posuto svežim peršunom i rendanim parmezanom.

Zašto je ova supa posebna

Blendirano povrće – vraćanjem povrća u bujon dobija se kremasta tekstura i bogatiji ukus.

Pastina kuvana u supi – zgušnjava bujon prirodno i vezuje ukuse.

Aromatični dodaci – korica parmezana i sveži začini podižu supu na nivo restoranskog ukusa.

Nutritivne vrednosti po porciji

Kalorije: 332 kcal

Proteini: 28 g

Masti: 13 g

Ugljeni hidrati: 27 g

Vlakna: 3 g

(Vrednosti su okvirne i zavise od sastojaka.)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari