Supa, foto: Sergii Koval / Alamy / ProfimediaAko tražite savršenu supu za hladne dane ili trenutke kada vam treba prava doza utehe, italijanska „penicillin“ supa je pravi izbor.
Ova aromatična supa kombinuje piletinu, povrće, pastinu i parmezan u bogatom, kremastom bujonu, i sigurno će postati vaš omiljeni recept za supu sa testeninom.
Ova supa je idealna za hladne zimske večeri, kada želite nešto brzo, zasitno i aromatično. Bez obzira da li je pripremate za sebe ili porodicu, italijanska „penicillin“ supa donosi toplinu, utehu i savršen balans ukusa u svakoj kašici.
Poznata i kao „Sick Day Soup“ ili „Chicken Pastina Soup“, ova supa ima mali trik koji je izdvaja od obične pileće supe: povrće se prvo kuva, a zatim blendira i vraća u bujon, čime se dobija puniji ukus i savršena tekstura, piše allrecepies.com.
Pasta se kuva direktno u supi, dok sveži začini i kora parmezana dodaju dubinu i intenzitet ukusa.
Sastojci (za 6 porcija)
8 šolja pilećeg bujona sa smanjenim sadržajem soli
2 šolje seckanog crnog luka
1,5 šolje oljuštene i grubo seckane šargarepe
2 stabljike celera, grubo seckane
6 čenova belog luka, zgnječenih i oljuštenih
3/4 kašičice krupne soli
4 grančice timijana
2 sveža lovorova lista
1 kora parmezana (oko 60 g), plus rendani parmezan za posipanje
4 unce (oko 115 g) suve pastine
2 šolje cepkne piletine (pečene ili barene)
Svež peršun za dekoraciju
Priprema
U velikom loncu ili manjoj šerpi zagrejte bujon sa lukom, šargarepom, celerom, belim lukom i solju. Pustite da provri, smanjite temperaturu i krčkajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.
Povrće i 1 šolju bujona prebacite u blender. Pokrijte blender čistom kuhinjskom krpom i blendirajte dok smesa ne postane glatka (oko 30 sekundi). Vratite smesu u lonac sa supom i promešajte.
Dodajte timijan, lovorov list i koru parmezana. Pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i dodajte pastinu. Krčkajte 18–20 minuta, povremeno mešajući. Poslednja 3 minuta dodajte rendanu piletinu.
Skinite sa vatre i uklonite grančice timijana, lovorov list i koru parmezana.
Poslužite odmah, posuto svežim peršunom i rendanim parmezanom.
Zašto je ova supa posebna
Blendirano povrće – vraćanjem povrća u bujon dobija se kremasta tekstura i bogatiji ukus.
Pastina kuvana u supi – zgušnjava bujon prirodno i vezuje ukuse.
Aromatični dodaci – korica parmezana i sveži začini podižu supu na nivo restoranskog ukusa.
Nutritivne vrednosti po porciji
Kalorije: 332 kcal
Proteini: 28 g
Masti: 13 g
Ugljeni hidrati: 27 g
Vlakna: 3 g
(Vrednosti su okvirne i zavise od sastojaka.)
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


