Jaja kuvana u vinuJaja kuvana u vinu, foto: Shutterstock

Jaja kuvana u vinu i šećeru je stara, rustična tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.

Jaja kuvana u vinu i šećeru imaju savršen izgled, a možete da ih ofarbate bez mnogo muke.

Evo kako da to uradite, korak po korak:

Jaja farbana u vinu i šećeru

Sastojci:

  • 10 jaja (po mogućstvu bela, jer bolje primaju boju)
  • 1 litar crnog vina (jeftinije, ali da ima boju – npr. vranca)
  • 3–4 kašike šećera
  • 1 kašičica soli (opciono, da ne pucaju)
  • Voda po potrebi

Priprema:

Priprema jaja: Operite jaja mlakom vodom da bi uklonili eventualnu prljavštinu i masnoću. Možete ih malo protrljati krpom ili sunđerom.

Kuvanje u vinu: U veću šerpu sipajte crno vino, dodaj šećer i, ako želiš, so. Lagano promešajte da se šećer rastopi.

Dodavanje jaja: Pažljivo poređajte jaja u šerpu. Ako vino ne prekriva jaja u potpunosti, dodajte malo vode, ali ne previše da ne razblaži boju.

Kuvanje: Uključite šporet na srednju jačinu. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte jaja još 20–30 minuta na tihoj vatri. Tokom kuvanja možete lagano povremeno okretati jaja da boja bude ravnomerna.

Ostaviti u boji: Najlepše nijanse se dobijaju ako jaja ostavite da odstoje u toj tečnosti još nekoliko sati, a najbolje preko noći. Što duže stoje, boja će biti intenzivnija.

Sušenje i sjaj: Izvadite jaja pažljivo i pusti da se osuše na papirnom ubrusu. Ako želite sjaj, možete ih premazati vatom umočenom u malo ulja.

Saveti:

Ako koristite domaće vino, boja će biti tamnija i toplija.

Jaja mogu dobiti tamno bordo, čokoladnu ili čak bronzanu nijansu – zavisi od vina i dužine stajanja.

Ako želite rustičan efekat, možeš dodati i malo crvenog luka ili kafe u vino, za dodatnu dubinu boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari