Jaja kuvana u vinu, foto: ShutterstockJaja kuvana u vinu i šećeru je stara, rustična tehnika farbanja koja daje jajima tamnu, elegantnu boju sa nežnim sjajem, obično braon do bordo nijanse.
Jaja kuvana u vinu i šećeru imaju savršen izgled, a možete da ih ofarbate bez mnogo muke.
Evo kako da to uradite, korak po korak:
Jaja farbana u vinu i šećeru
Sastojci:
- 10 jaja (po mogućstvu bela, jer bolje primaju boju)
- 1 litar crnog vina (jeftinije, ali da ima boju – npr. vranca)
- 3–4 kašike šećera
- 1 kašičica soli (opciono, da ne pucaju)
- Voda po potrebi
Priprema:
Priprema jaja: Operite jaja mlakom vodom da bi uklonili eventualnu prljavštinu i masnoću. Možete ih malo protrljati krpom ili sunđerom.
Kuvanje u vinu: U veću šerpu sipajte crno vino, dodaj šećer i, ako želiš, so. Lagano promešajte da se šećer rastopi.
Dodavanje jaja: Pažljivo poređajte jaja u šerpu. Ako vino ne prekriva jaja u potpunosti, dodajte malo vode, ali ne previše da ne razblaži boju.
Kuvanje: Uključite šporet na srednju jačinu. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte jaja još 20–30 minuta na tihoj vatri. Tokom kuvanja možete lagano povremeno okretati jaja da boja bude ravnomerna.
Ostaviti u boji: Najlepše nijanse se dobijaju ako jaja ostavite da odstoje u toj tečnosti još nekoliko sati, a najbolje preko noći. Što duže stoje, boja će biti intenzivnija.
Sušenje i sjaj: Izvadite jaja pažljivo i pusti da se osuše na papirnom ubrusu. Ako želite sjaj, možete ih premazati vatom umočenom u malo ulja.
Saveti:
Ako koristite domaće vino, boja će biti tamnija i toplija.
Jaja mogu dobiti tamno bordo, čokoladnu ili čak bronzanu nijansu – zavisi od vina i dužine stajanja.
Ako želite rustičan efekat, možeš dodati i malo crvenog luka ili kafe u vino, za dodatnu dubinu boje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


