Foto: Classic Collection, Shotshop GmbH / Alamy / ProfimediaBoja žumanca može značajno da varira od jajeta do jajeta, od bogate narandžaste do svetlije žute, i na tu nijansu žumanca utiče nekoliko faktora koji mogu da je potamne ili posvete.
Dr Ema Lajing, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku, objašnjava da ishrana kokoši igra ključnu ulogu u boji žumanca, prenosi n1info.hr.
„Kokoške koje jedu insekte u travi ili iz zemlje obično proizvode jaja sa tamnijim žumancima. Starost, zdravlje kokoši i sezona proizvodnje jaja takođe mogu uticati na boju žumanca“, kaže dr Lajing.
Da li su tamnožuta žumanca zdravija?
Ljubitelji jaja koji veruju da tamnije žumance sadrži više hranljivih materija, nažalost, greše, napominje Lajing.
„Kokoške koje konzumiraju veće količine karotenoida ili imaju raznovrsniju ishranu mogu proizvesti jaja bogatija hranljivim materijama. Međutim, boja žumanca nije pouzdan pokazatelj toga“, objašnjava doktorka.
Drugim rečima, čak i kokoške koje jedu zdravu hranu bogatu hranljivim materijama mogu da proizvedu žumanca različitih nijansi, piše RealSimple.
Kako izabrati najzdravija jaja?
Jaja su generalno vrlo hranljiva, bez obzira na tip koji kupujete. Bogata su proteinima, mastima, vitaminima B, A, K i D, kao i mineralima poput gvožđa, joda, selena, fosfora i cinka.
Kada birate najzdravija jaja, obratite pažnju na nekoliko faktora, a jedan od njih je oznaka jajeta, koja označava kvalitet ljuske, žumanca i belančevine. Jaja sa oznakom A ukazuju na viši kvalitet.
Veličina jajeta takođe ima značaj – veće jaje obično sadrži više hranljivih materija u ljusci.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


