Lazanje, foto: Galina Mikhalishina / Alamy / ProfimediaOve lazanje su klasik koji se lako priprema i uvek nestane sa stola.
Lazanje su kombinacija bogatog mesnog sosa, kremastog bešamela i rastopljenog sira – savršen izbor za porodični ručak.
Sastojci:
250 g kora za lazanje (nekuvane)
400 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
400 ml pasiranog paradajza
2 kašike ulja
So, biber, origano
Za bešamel sos:
50 g putera
2 kašike brašna
500 ml mleka
So, prstohvat muskatnog oraščića
Za posipanje:
150–200 g rendanog kačkavalja ili mocarele
Priprema:
Na ulju propržiti seckani luk, dodati mleveno meso i pržiti dok ne porumeni. Dodati beli luk, paradajz, začine i kuvati 15–20 minuta dok sos ne postane gust.
Za bešamel – u šerpici otopiti puter, dodati brašno, pa postepeno dolivati mleko uz mešanje. Kuvati dok se ne zgusne i začiniti.
U vatrostalnu posudu slagati red kora, red mesa, bešamela i sira. Ponavljati dok se ne potroše sastojci, završiti bešamelom i sirom.
Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30–35 minuta, dok površina ne porumeni.
Poslužiti toplo uz salatu ili čašu crnog vina.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


