Jednostavne domaće lazanje 1Lazanje, foto: Galina Mikhalishina / Alamy / Profimedia

Ove lazanje su klasik koji se lako priprema i uvek nestane sa stola.

Lazanje su kombinacija bogatog mesnog sosa, kremastog bešamela i rastopljenog sira – savršen izbor za porodični ručak.

Sastojci:

250 g kora za lazanje (nekuvane)

400 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

400 ml pasiranog paradajza

2 kašike ulja

So, biber, origano

Za bešamel sos:

50 g putera

2 kašike brašna

500 ml mleka

So, prstohvat muskatnog oraščića

Za posipanje:

150–200 g rendanog kačkavalja ili mocarele

Priprema:

Na ulju propržiti seckani luk, dodati mleveno meso i pržiti dok ne porumeni. Dodati beli luk, paradajz, začine i kuvati 15–20 minuta dok sos ne postane gust.

Za bešamel – u šerpici otopiti puter, dodati brašno, pa postepeno dolivati mleko uz mešanje. Kuvati dok se ne zgusne i začiniti.

U vatrostalnu posudu slagati red kora, red mesa, bešamela i sira. Ponavljati dok se ne potroše sastojci, završiti bešamelom i sirom.

Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30–35 minuta, dok površina ne porumeni.

Poslužiti toplo uz salatu ili čašu crnog vina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari