Foto: Shutterstock/PressmasterKada se odlučite da jedete u restoranu, sasvim je razumljivo da želite da napravite najbolji izbor. Možda vas na to podstiču i loša iskustva iz prošlosti u lokalima koje su drugi hvalili. U svakom slučaju, profesionalni kuvari otkrivaju svoja iskustva i savete o tome koja jela oni sami nikada ne bi naručili.
Express je pitao kuvare iz raznih restorana i kuhinja šta nikada ne bi naručili, a tema koja se ponavlja je jasna, prenosi N1.hr.
Din Harper, kuvar u restoranu Harper Fajn Dajning, rekao je: „Ako ste u jeftinijem restoranu, lično bih izbegavao rolnice od tunjevine. Kod ribe, kvalitet pravi ogromnu razliku, i ako nije sveža, što je obično slučaj kada je cena preniska, odmah ćete to znati. Može biti rizično. Umesto toga, odlučite se za nešto kuvano ili manje rizično. Na taj način ćete uživati u obroku i izbeći sva neprijatna iznenađenja“.
Slično tome, Mark Mekšejn, kuvar i osnivač kompanije Food Hygiene Certificate, rekao je: „Nikada ne naručujem dagnje ponedeljkom. Mnogi restorani imaju dostave morskih plodova petkom, što znači da dagnje mogu da stoje u skladištu dva puna dana. Osim ako nema dodatnih isporuka tokom vikenda, ne bih rizikovao sa svežinom“.
Nekoliko saveta ako ćete birati morske plodove
Prema njegovim rečima, dobre dagnje treba da imaju dobro zatvorene školjke ili da se zatvaraju kada se kucnu. Takođe treba da imaju čist miris mora i da se čuvaju na ledu ili u posudi koja „diše“, nikada u vodi. Sve van toga je veliki „budilnik“.
Mark je dodao: „Prometni restorani morskih plodova koji jasno navode datume isporuke i potvrđuju isporuku nedeljom ili ponedeljkom mogu se smatrati pouzdanim. Na mirnijim mestima je bezbednije sačekati do sredine nedelje, kada je veća verovatnoća da će zalihe biti sveže. Ako niste sigurni, sačekajte do sredine nedelje – tada su dagnje najbezbednije. Vratite sve dagnje sa napuklim školjkama, neprijatnim mirisom ili one koje ostanu zatvorene nakon kuvanja. Profesionalna kuhinja se nikada neće raspravljati oko ovoga.
Mark Pojnton, kuvar sa Mišelinovim zvezdicama, deli slično mišljenje i izbegava ribu u restoranima: „Nikada ne bih naručio ribu, posebno školjke, u restoranu koji ne poznajem ili ako ne poznajem kuvara. To je zato što ne mogu da podnesem loše pripremljenu i loše kuvanu ribu“.
Ukratko, svi najbolji kuvari se slažu – izbegavajte morske plodove i ribu u restoranima.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


