gulašFoto: Shutterstock/Slawomir Fajer

Mirisni juneći gulaš s kestenima donosi dašak francuske kuhinje na vaš sto i savršen je izbor za hladnije dane. U kombinaciji s kremastim pire-krumpirom ovo jelo postaje prava jesenska poslastica koja će sigurno osvojiti vaše članove porodice i drage goste.

Ovaj pravi jesenji gulaš inspirisan je onim čuvenim „burgundskim“, odnosno francuskim gulašem sa vinom, samo sada uz dodatak kestena, koji se savršeno slažu sa njim. Ova varijacija francuskog gulaša je neodoljivo bogata, aromatična i savršena za hladnije dane, piše Punkufer.hr.

Sočni komadi mesa, polako dinstani u crvenom vinu i začinskom bilju, obogaćeni su nežnim zemljanim tonovima kestena i pečuraka, a rezultat je raskošno jelo koje greje i oduševljava u isto vreme. Evo detaljnog recepta:

Juneći gulaš sa kestenom

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 5 kriški slanine
  • 1 kg junećeg buta
  • 2 crna luka
  • 3 čena belog luka
  • 200 g pečuraka
  • 3 šargarepe
  • 30 g običnog brašna
  • 200 ml crvenog vina
  • 50 ml soja sosa
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 600 ml vode
  • 2 kašike timijana
  • so
  • biber
  • 300 g sirovog kestena
  • 2 kašike seckanog peršuna, plus još za serviranje

Priprema:

  1. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi na srednjoj vatri.
  2. Sitno iseckajte slaninu i pržite je 2 minuta sa svake strane.
  3. Izvadite slaninu iz šerpe i ostavite je sa strane.
  4. Isecite govedinu na kockice od 2-3 cm. Stavite je u šerpu gde ste pržili slaninu i pržite je 1 minut sa svake strane. Izvadite govedinu iz šerpe i ostavite je sa strane.
  5. Isecite crni luk, beli luk i pečurke, a šargarepu na kolutove. Dodajte povrće u šerpu i pržite 2-3 minuta. Vratite komade govedine i pospite brašnom. Promešajte i deglazirajte vinom i soja sosom. Pustite da polovina vina ispari, dodajte paradajz pire i promešajte.
  6. Sipajte vodu u šerpu, dodajte timijan, slaninu i začinite solju i biberom. Poklopite, smanjite vatru i krčkajte 2 sata.
  7. U drugoj šerpi prokuvajte vodu. Zasecite krst na koži kestena i kada voda proključa, stavite ih u šerpu i kuvajte 10 minuta. Ocedite ih i oljuštite.
  8. Otklopite gulaš i dodajte kestene, promešajte i kuvajte još 20-30 minuta.
  9. Sitno iseckajte peršun.
  10. Skinite gulaš sa vatre, pospite peršunom, začinite dodatnim začinima po potrebi i poslužite uz pire krompir, pirinač ili kreamstu palentu. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari