Jutro je najbolje početi sa ove tri namirnice, tvrde nutricionisti 1Foto: Natasha Breen / Alamy / Profimedia

 

Ishrana igra ključnu ulogu u našem zdravlju, uključujući nivo stresa i upale u organizmu. Dok prerađena i nezdrava hrana može povećati upalu i izazvati stres, određene namirnice imaju suprotan efekat – one mogu smanjiti upalu i poboljšati opšte zdravlje.

Pravilnim odabirom doručka smanjujemo rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, hormonskih neravnoteža, problema sa varenjem i oslabljenog imuniteta. Stručnjaci su identifikovali tri namirnice koje je najbolje uključiti u jutarnji obrok, prenosi index.hr.

Bobice

Bobičasto voće, poput borovnica i malina, bogato je antioksidansima, naročito antocijanima, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale.

„Jednostavan način da ih uključite u svoju jutarnju rutinu jeste da ih dodate u smoothie ili u činiju ovsene kaše“, savetuje nutricionistkinja Karolina Šnajder za SheFinds.

Takođe, preporučuje goji bobice, koje možete pomešati sa jogurtom ili posuti preko doručka.

Seme bogato omega-3 masnim kiselinama

Čia semenke i lanene semenke odličan su izvor biljnih omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju upalu i podržavaju zdravlje mozga. Pored toga, ove semenke pomažu zdravlju creva, što je ključno za regulaciju stresa.

„Možete ih posipati po tostovima sa avokadom, dodati u smoothie ili u parfe od jogurta“, predlaže Šnajder.

Čia puding ili ovsena kaša takođe su sjajni načini da ih uključite u ishranu.

Fermentisana hrana

Zdravlje creva i mozga usko su povezani, a fermentisana hrana bogata probioticima može smanjiti upalu i regulisati hormone stresa.

„Probiotici podržavaju zdravlje creva, što pozitivno utiče na raspoloženje i imunološku funkciju“, objašnjava nutricionista i naturopatski doktor, dr Mišel Sands.

Dodavanje kefira u smutije, kiselog kupusa sa jajima ili fermentisanog povrća na tost sa avokadom sjajni su načini da fermentisanu hranu uključite u svoj doručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari