kafaFoto: Shutterstock/StockphotoVideo

U svetu gde su rituali ispijanja kafe postali gotovo univerzalni, retko šta može iznenaditi istinskog ljubitelja ovog omiljenog napitka. Ipak, sever Evrope skriva jednu nesvakidašnju kombinaciju koja spaja toplinu, tradiciju i pomalo zaboravljeni komad kulture – kafu sa sirom

Šoljica kafe sa puterom, koja služi kao zamena za doručak i obećava da će vas sprečiti da budete gladni pola dana, već neko vreme je popularno piće među onima koji zagovaraju keto dijetu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Ali da li ste čuli za kafu sa sirom?

Naime, u severnoj Švedskoj pijucka se kaffeost – kombinacija kafe i posebne vrste sira koja se zove leipäjuusto, što se otprilike prevodi kao „hlebni sir“. Ipak, u ovoj neobičnoj kombinaciji nema hleba – samo sir i kafa, piše Punkufer.hr.

Ime verovatno potiče od sposobnosti ovog sira da apsorbuje iznenađujuću količinu ukusa kafe nakon samo nekoliko minuta namakanja. Sunđerasta tekstura možda neće biti po svačijem ukusu, ali Šveđani i Finci je vole. Leipäjuusto je primetno slađi od običnog sira, tako da dodavanje nekoliko komadića u šolju kafe može imati sličan efekat kao dodavanje pavlake ili mleka i šećera.

Kako je do toga došlo?

Buđenje uz kafu duboko je ukorenjeno u kulturi uzgajanja irvasa severne Švedske i Finske. Kaže se da je polunomadski narod Sami otkrio kombinaciju kafe i sira tokom svojih putovanja kako bi nadoknadio nivo natrijuma i dovoljno se zagrejao da bi se kretao po hladnom terenu.

Iako kombinacija kafe i sira mnogima možda ne deluje kao savršena kombinacija, kaffost-e su sve popularnije u Skandinaviji. Specijalizovani kafići se igraju sa varijacijama sira i irvasovog mleka, pa ako vas put odvede na evropski sever, možda ćete želeti da ih isprobate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari